DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisySpróbuj grillowanych przysmaków

Spróbuj grillowanych przysmaków

Przepisy
16.07.2018
burgery - obrazek
Lato to idealny czas na grillowanie z przyjaciółmi. Przygotuj garden party, zaproś znajomych i razem wypróbujcie nasze nowe przepisy na dania z grilla. Egzotyczny kurczak Huli Huli, tortille z grillowanym łososiem i burgery z indyka z pewnością skradną podniebienia Twoich gości. Smacznego
grillowanie mięsa - obrazek


Kurczak Huli Huli

Będziesz potrzebować:
  • 1 tuszkę z kurczaka
  • 1 kubek soku z ananasa
  • 1 kubek sosu sojowego
  • ½ kubka cukru trzcinowego
  • ½ kubka keczupu
  • ¼ kubka octu ryżowego
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 6 przeciśniętych ząbków czosnku
  • 1 łyżkę sosu Sriracha (można zastąpić innym sosem chilli)
Przygotowanie
Kurczaka opłucz, osusz i podziel. Z wszystkich pozostałych składników przygotuj marynatę, zanurz w niej kurczaka i marynuj minimum przez jedną noc. Następnie wyjmij mięso z marynaty i grilluj w bardzo niskiej temperaturze około 2 godziny, pojedyncze kawałki odwracaj co około 20 minut. Od czasu do czasu smaruj mięso pozostałą marynatą. Bezpośrednio przed podaniem możesz resztę marynaty zagotować do zgęstnienia i serwować jako sos do kurczaka. Mięso jest gotowe kiedy zaczyna odchodzić od kości. Podawaj np. z ryżem jaśminowym i sałatą.
Tortille z grillowanym łososiem i salsą z mango - obrazek


Tortille z grillowanym łososiem i salsą z mango

Potrzebujesz
  • 300 g świeżego łososia
  • 2 łyżki miodu
  • 2 limonki
  • pieprz cayenne
  • oliwę z oliwek
  • 10 mniejszych tortilli lub innych placków
  • mango
  • czerwoną kapustę
  • sezam
  • papryczki chilli (do smaku)
  • świeżą kolendrę
  • sól i pieprz
Przygotowanie
Filety z łososia przypraw solą i pieprzem cayenne, skrop sokiem z jednej limonki i posmaruj miodem i oliwą z oliwek. W taki sposób możesz rybę zamarynować nawet dzień wcześniej. Łososia przygotuj na rozpalonym grillu (jeśli masz filety ze skórą zacznij grillować je od strony ze skórą), wystarczy około 4 minuty z każdej strony. Pod koniec grillowania na ruszcie umieść także tortille, aby się podgrzały i delikatnie podpiekły. W tym czasie pokrój mango w małą kostkę, czerwoną kapustę i papryczki chilli w cienkie plastry i wymieszaj wszystko z odrobiną oliwy z oliwek, sezamem i sokiem z drugiej limonki. Tortille zegnij w połowie i napełnij kawałkami rozdrobnionego łososia, salsą z mango, posiekaną świeżą kolendrą i podawaj. Aby napełnione tortille nie przewracały się można je oprzeć o przekrojoną na pół limonkę.
Letnie burgery z indyka i guacamole - obrazek


Letnie burgery z indyka i guacamole


Potrzebujesz
Na burgery:
  • 600 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 większą szalotkę posiekaną na drobno
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki płatków chilli
  • posiekaną świeżą kolendrę
Do podawania:
  • domowy ziołowo – jogurtowy dresing
  • 6 domowych bułek do hamburgerów
  • świeża kolendra
  • cebula dymka
Na guacamole:
  • 3 awokado
  • 1 czerwona cebula
  • sok z jednej cytryny
  • 1 papryczka jalapeño
  • sól i pieprz
  • świeża kolendra
Przygotowanie
Wszystkie składniki na burgery wymieszaj i umieścić je, co najmniej na godzinę w lodówce. W międzyczasie przygotuj guacamole - obrane dojrzałe awokado rozgnieć widelcem, dodaj na drobno posiekaną cebulkę, ostrą papryczkę, posiekaną kolendrę i dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Z mięsnej masy uformuj burgery i grilluje je na rozgrzanym ruszcie, posmarowanym oliwą z oliwek, około 6 minut z każdej strony. Burgery podawaj w lekko opieczonych bułkach z liściem sałaty, lekko grillowanym pomidorem, mięsem, guacamole, cebulką dymką i świeżą kolendrą.