DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyPolecamy przepisy na sałatki z różnych stron świata!

Polecamy przepisy na sałatki z różnych stron świata!

Przepisy
22.07.2020

Sałatki ze świeżych owoców i warzyw mają wiele zalet. Orzeźwią, nasycą, są zdrowe, smaczne oraz szybkie w przygotowaniu. Przy odrobinie starań uda się je przygotować, przyprawić i ozdobić nawet zupełnemu nowicjuszowi. Co więcej, istnieje nieskończona ilość wariantów sałatek – gdybyś miał każdego dnia lata przygotować inną sałatkę, na pewno nawet po sezonie nie zabrakłoby Ci pomysłów.
A nawet jeśli, mamy dla Ciebie parę wypróbowanych przepisów!  

Orzeźwiająca sałatka z żółtym melonem i mozzarellą obrazek

Orzeźwiająca sałatka z żółtym melonem i mozzarellą
Składniki:

• 1 żółty melon Galia
• 50 g rukoli
• 150 g kulek mozzarelli
• 150 g pomidorków koktajlowych
• 1 łyżeczka miodu
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1 łyżka prażonych nasion słonecznika
• sól, pieprz czarny do smaku

Wymieszaj olej, miód oraz sok z cytryny. Przekrój melon na pół, pozbądź się pestek i formuj kulki za pomocą uniwersalnego wykrawacza. Zalej je cytrynowo-miodowo-olejową mieszanką. Odcedź kulki mozzarelli, pomidorki pokrój na ćwiartki. Rukolę, pomidorki oraz mozzarellę wymieszaj z kulkami melona, podawaj posypane nasionami słonecznika, serwuj wraz z bagietką.

Tradycyjna sałatka z Majorki - obrazek

Tradycyjna sałatka z Majorki
Składniki:

• 4 duże, dojrzałe pomidory
• 3 zielone papryki (Kapie)
• 1 cebula
• szczyptę soli
• oliwa extra virgin

Tajemnica smaku tej sałatki tkwi w tym, że wszystkie składniki są dojrzałe, świeże i pokrojone na kawałki tej samej wielkości. Najpierw posiekaj drobno cebulę, potem papryki, a na koniec pomidory. Przed podaniem wymieszaj je z wysokiej jakości oliwą z oliwek. Sałatka świetnie uzupełnia mięsne potrawy.

Zielona sałatka cioci Gudrun z Niemiec - obrazek

Zielona sałatka cioci Gudrun z Niemiec
Składniki: 

• 1 mała kapusta
• 1 cebula
• 1 kubeczek crème fraîche
• 2–3 łyżki octu winnego
• 1 łyżeczka cukru
• odrobina mleka
• czerstwa natka pietruszki i szczypiorek
• sól, pieprz

Posiekaj drobno kapustę. W dużej misce wymieszaj ją z solą, przynajmniej dwoma łyżeczkami. Dokładnie rozgnieć kapustę dłońmi, potem skosztuj i ewentualnie dosól. Odłóż kapustę do lodówki na przynajmniej 6 godzin. Pokrój drobno cebulę i rozgnieć ją widelcem. Rozgniecioną cebulę wymieszaj z crème fraîche, dodaj pieprz, ocet, cukier i dokładnie wymieszaj je z kapustą. Następnie skosztuj, dodaj sól i pieprz lub ocet, jeśli potrzeba. Dolej odrobinę mleka, aby sałatka odrobinę się rozrzedziła. Na sam koniec wmieszaj drobno posiekane zioła.

Sałatka z ryżowym makaronem z Chin - obrazek

Sałatka z ryżowym makaronem z Chin
Składniki:

• 1/4 szklanki słupków julienne z marchwi
• 1/4 szklanki słupków julienne z cukinii
• 2/3 szklanki ugotowanego makaronu ryżowego
• 1/4 szklanki kiełków fasoli mung
• 1 łyżka nasion czarnego sezamu
• 2 łyżki octu ryżowego
• 2 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki oleju sezamowego
• 1/2 łyżeczki rozgniecionego czosnku
• 1/4 łyżeczki tartego imbiru
• 1 łyżeczka ciemnego cukru trzcinowego
• sól do smaku

Wymieszaj w misce ocet, olej, sos sojowy, rozgnieciony czosnek, tarty imbir, cukier i sól. W innej misce wymieszaj warzywa i makaron ryżowy, mieszankę skrop dressingiem i znów dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj posypaną czarnym sezamem.

Sycylijska sałatka pomarańczowa - obrazek

Sycylijska sałatka pomarańczowa
Składniki:

• 4 pomarańcze
• 8 daktyli
• 30 g łuskanych, niesolonych orzechów pistacjowych
• 10 łuskanych migdałów
• 2–3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy

Pistacje oraz migdały zmiel za pomocą młynka do orzechów lub posiekaj, drylowane daktyle pokrój w kostkę. Obierz pomarańcze i pokrój je na plasterki. Połóż je na talerzu, posyp pistacjami, migdałami oraz daktylami, przed podaniem skrop wodą z kwiatów pomarańczy. 

Pomysłowe gadżety do przygotowywania tych sałatek kupisz w naszych salonach stacjonarnych oraz w markowym sklepie internetowym.