-
Przybory i akcesoria kuchennePolecamy
-
Przybory i akcesoria kuchennePolecamy

Fenomenalne bryndzowe haluszki z boczkiem
Czy wiesz, że… haluszki są narodową potrawą Słowaków? Tradycyjnie były przygotowywane ze startych ziemniaków, mąki, czasami także jajek, a najpopularniejszą ich wersją jest ta z bryndzą. Na wariant z kapustą kiszoną, boczkiem oraz kawałkami wędzonego mięsa mówi się strapaczki. Zerknij na nasz przepis:
Będziesz potrzebować:
- 800g ziemniaków,
- 300g mąki pszennej,
- 250g bryndzy,
- 200g boczku,
- 2 jajka,
- 2 łyżka śmietany,
- sól, szczypiorek
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni, aż przybierze złotawy odcień. W misce rozdrobnij bryndzę i wymieszaj ją ze śmietaną. Obierz ziemniaki, wypłucz, zetrzyj na drobno, dodaj całe jajka, delikatnie posól, wsyp mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Wyrobione ciasto zetrzyj przy pomocy Tarki do makaronu HANDY do gotującej się, osolonej wody. Haluszki w garnku z gotującą się wodą lekko przemieszaj, aby się nie skleiły, i gotuj 4-6 minut, do momentu wypłynięcia. Gotowe haluszki odcedź, przełóż do miski z bryndzą i dobrze wymieszaj. Przed podaniem posyp podsmażonym boczkiem i ozdób szczypiorkiem.
Komentarze
Komentarz można dodać tylko po zalogowaniu/rejestracji.
Zarejestruj się