DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyFenomenalne bryndzowe haluszki z boczkiem

Fenomenalne bryndzowe haluszki z boczkiem

Przepisy
11.03.2020
Czy wiesz, że… haluszki są narodową potrawą Słowaków? Tradycyjnie były przygotowywane ze startych ziemniaków, mąki, czasami także jajek, a najpopularniejszą ich wersją jest ta z bryndzą. Na wariant z kapustą kiszoną, boczkiem oraz kawałkami wędzonego mięsa mówi się strapaczki. Zerknij na nasz przepis:
 
Będziesz potrzebować:
  • 800g ziemniaków,
  • 300g mąki pszennej,
  • 250g bryndzy,
  • 200g boczku,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżka śmietany,
  • sól, szczypiorek

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni, aż przybierze złotawy odcień. W misce rozdrobnij bryndzę i wymieszaj ją ze śmietaną. Obierz ziemniaki, wypłucz, zetrzyj na drobno, dodaj całe jajka, delikatnie posól, wsyp mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Wyrobione ciasto zetrzyj przy pomocy Tarki do makaronu HANDY do gotującej się, osolonej wody. Haluszki w garnku z gotującą się wodą lekko przemieszaj, aby się nie skleiły, i gotuj 4-6 minut, do momentu wypłynięcia. Gotowe haluszki odcedź, przełóż do miski z bryndzą i dobrze wymieszaj. Przed podaniem posyp podsmażonym boczkiem i ozdób szczypiorkiem.