-
SerwowaniePolecamy
-
NapojePolecamy
Jak długo udało Ci się dotrzymać swoich postanowień noworocznych? Szczególnie tych, które dotyczyły zmiany sposobu żywienia na zdrowszy? Z pewnością teraz, w zimie ten dodatkowy kilogram jakoś ukryje się pod kurtką czy ciepłym swetrem, ale wiosna już tuż tuż. Dlatego najwyższy zacząć przygotowywać swoje ciało do wyeksponowania go w sukience, krótkich spodenkach i koszulkach z krótkimi rękawami.
Nie bój się, nie zaprezentujemy Ci żadnej cudownej diety, której podstawą jest głodzenie się i odmawianie sobie wszystkich słodyczy. Chcemy Ci tylko pokazać, że nawet słodkości mogą być zdrowe, a przy tym smaczne. Wystarczy kilka chwil i możesz za pomocą nowej Praski do zdrowych batoników DELLA CASA przygotować jednocześnie nawet kilka domowych batoników pełnych substancji odżywczych i dodających energii. Zapewniamy Cię, że będą pyszne, możesz przecież do nich dodać dokładnie to, co lubisz.
Batony RAW – smakołyk nie tylko dla wegan
Każdego czasem dopada spadek energii. Jeśli masz możliwość wyboru, sięgnij raczej po baton orzechowy, a nie pełen cukru i pustych kalorii baton czekoladowy. Przekonaj się, jak pyszne mogą być batoniki RAW! Ich przygotowanie jest naprawdę łatwe, a dodatkowo jeśli zrobisz je w domu będą Cię kosztować jedynie kilka złotych. Oprócz ziaren i suszonych owoców możesz dodać do nich na przykład kawę, sprasować i Twoja dodatkowa dawka energii jest gotowa.
RAW batoniki kawowe z daktylami 
Składniki
120 g suszonych daktyli, 110 g orzechów nerkowca, 110 g łuskanych migdałów, 10 g prażonych ziaren kawy, łyżka wody
Przygotowanie
- Podziel masę na 6 równych porcji. Silikonowe foremki włóż do pojemniczków i wypełnij przygotowaną masą aż po brzegi.
- Ułóż foremki w pojemniczkach jeden na drugim i przykryj wieczkiem. Oba elastyczne zamknięcia włóż do otworów w wieczku i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki, do stężenia.
Wskazówka: im dłużej praska z batonikami będzie w lodówce, tym lepiej będą one trzymać kształt.
- Rozłóż praskę, wyjmij silikonowe foremki z plastikowych pojemników i poprzez delikatne naciśnięcie na elastyczne dno, wyjmij batoniki z foremek.
Pieczone i chrupiące
Wymagają odrobinę więcej czasu na przygotowanie, ale za to są doskonale chrupiące: pieczone batoniki z różnych zbóż, suszonych owoców, orzeszków, posłodzone miodem, a nawet oblane czekoladą. Kształt nadadzą im silikonowe foremki, a o ich higieniczne przechowywanie i przenoszenie zatroszczą się jednorazowe woreczki. Tego typu zdrowym słodyczom nie oprą się nawet dzieci, a Ty możesz mieć pewność, że ich podwieczorek składa się wyłącznie ze zdrowych składników.
FlapJack z miodem 
Składniki
80 g mieszanki płatków żytnich i jaglanych, 80 g rozpuszczonego masła, 80 g suszonych daktyli i śliwek, 60 g miodu, 50 g niesolonych migdałów, 10 g wiórków kokosowych
Przygotowanie
- Wszystkie suche składniki posiekaj na grubo, a następnie dodaj do nich mokre składniki (rozpuszczone masło, miód) i przygotuj gęstą, lepką masę.
- Podziel masę na 6 równych porcji, wypełnij nią foremki aż po brzegi i dobrze dociśnij.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C, umieść w nim wypełnione foremki i piecz 20 – 25 minut.
- Upieczone batoniki pozostaw do wystygnięcia i poprzez delikatne naciśnięcie na elastyczne dno, wyjmij batoniki z foremek.
Wskazówka: Upieczone batoniki polej rozpuszczoną czekoladą.
Komentarze
Komentarz można dodać tylko po zalogowaniu/rejestracji.
Zarejestruj się