Pikantne ciasteczka
serowe
Składniki
250 g mąki pszennej, 250 g twardego sera (drobno startego), 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 160 g masła, 1 łyżeczka soli, 2 żółtka, 2 białka, czosnek i mielone chilli (kto ile da rade ;))
Przygotowanie
- Mąką wymieszaj z solą, papryką i miękkim masłem i wyrabiaj dłonią, aż powstanie masa o konsystencji kruszonki. Następnie wsyp do masy ser i wymieszaj. Dodaj żółtko, zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na pół godziny.
- Ciasto rozwałkuj na płaty o grubości 3 – 4 mm i wykrawaj serduszka. Ułóż je na papierze do pieczenia, nakłuj widelcem, posmaruj białkiem i piecz na złoto, ok. 12 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.
Wskazówka: przed pieczeniem możesz posypać ciasteczka sezamem.
Komentarze
Komentarz można dodać tylko po zalogowaniu/rejestracji.
Zarejestruj się