Uprawiasz zioła? Wiemy jak maksymalnie wykorzystać ich plony

Data publikacji 25.5.2018

Masz własny zielnik w ogrodzie lub na balkonie? Uprawiasz zioła w doniczkach na parapecie? Niedługo będziesz szukać pomysłu, co zrobić ze zbiorami tych aromatycznych roślin. Mamy dla Ciebie kilka praktycznych rozwiązań, które pomogą Ci mądrze, efektywnie i szybko poradzić sobie z ziołami.

files/POLSKA/Artykuły/Ziola/bylinky-sense.jpg

Pietruszkę, szczypiorek, bazylię, oregano, tymianek, kolendrę albo rukolę możesz całkiem łatwo uprawiać samodzielnie. Nawet jeśli nie masz ogrodu, balkonu, doniczek, a nawet sklepu z nasionami i ziemią w okolicy. Wystarczy zamówić zestaw, który zawiera wszystko, co niezbędne do uprawy ziół. Zasiani ich nie zajmie Ci dużo czasu i zanim się obejrzysz Twój parapet się zazieleni.

files/POLSKA/Artykuły/Ziola/lis-bylinky.jpg

Liście lub gałązki ziół możesz bez krojenia czy siekania „wrzucić” do specjalnej praski, zamrozić, a następnie odkroić albo zetrzeć potrzebną ilość prosto do garnka z potrawą. Reszta ziół poczeka w zamrażarce do następnego razu.

files/POLSKA/Artykuły/Ziola/doza-bylinky-sense.jpg

Jeśli wolisz świeże zioła, możesz je przechowywać w praktycznym pojemniku do lodówki, w którym zachowają swoją świeżość do dwóch tygodni. Pojemnik jest odpowiedni do wszystkich ziół i zielonych naci. Ponad to mieści się w półce w drzwiach lodówki.

files/POLSKA/Artykuły/Ziola/nuzky-bylinky-doza.jpg

Do posiekania świeżych ziół przed podawaniem lub zamrożeniem przydają Ci się nożyczki do ziół z pojemnikiem. Specjalne „nacięcia” w ściankach pojemnika umożliwiają łatwe oczyszczenie ostrzy nożyczek z kawałków ziół.

files/POLSKA/Artykuły/Ziola/krajec-b.jpg

Zioła możesz posiekać także za pomocą krajarki. Wystarczy kilkakrotnie przejechać nią po ziołach i będą pokrojone w mgnieniu oka. Plastikowa osłona ochroni Twoje palce i ułatwi przechowywanie.

files/POLSKA/Artykuły/Ziola/kolebka-antiadhezni.jpg

Uniwersalnym narzędziem do szybkiego siekania, nawet całych wiązanek ziół, zielonych naci i np. dymki, jest nóż półokrągły – kolebkowy. Z łatwością poradzi on sobie nawet z grubymi łodygami ziół. Ostrze posiada powłokę antyadhezyjną, dzięki której zioła się do niego nie przyklejają. Pokrowiec ochronny zapewnia bezpieczne przechowywanie.

files/POLSKA/Artykuły/Ziola/nadoba-olej-bylinky.jpg

Zioła możesz wykorzystać do przyprawiania wielu dań, lub dodać je świeże lub suszone do oliwy z oliwek razem z innymi dodatkami. Potrzebny będzie Ci tylko mały lub duży dozownik na olej z sitkiem. Więcej informacji znajdziesz w artykule o tym jak przygotować olej z ziołowym aromatem.

files/POLSKA/Artykuły/Ziola/dozy-bylinky.jpg

Zioła możesz przechowywać w zamrażarce także w uniwersalnych mini pojemniczkach. Będą one przydatne także do mrożenia innych smakołyków, takich jak owocowe musy, przeciery lub sosy, w małej ilości.

files/POLSKA/Artykuły/Ziola/dzban-vyluhovanim.jpg

Na szczególną uwagę zasługuje dodawanie świeżych ziół do napojów – w lecie nie ma nic bardziej orzeźwiającego od wody z sokiem z cytryny, miętą albo melisą. Żeby zioła nie plątały się podczas picia między zębami wykorzystaj dzbanek z sitkiem.

files/POLSKA/Artykuły/Ziola/lahev-purity.jpg

Coś na orzeźwienie może przydać się także na spacerze, wycieczce rowerowej albo w pracy. Dlatego mamy w asortymencie także butelkę z sitkiem, która została wyróżniona światowej rangi nagrodą za design. Wybierz jeden z czterech kolorów i miej ziołowy napój zawsze pod ręką – nie ważne dokąd wybierzesz się w lecie

Komentarze

Komentarz można dodać tylko po zalogowaniu/rejestracji.

Zarejestruj się