Uprawiasz zioła? Wiemy jak maksymalnie wykorzystać ich plony

Data publikacji 25.5.2018

Masz własny zielnik w ogrodzie lub na balkonie? Uprawiasz zioła w doniczkach na parapecie? Niedługo będziesz szukać pomysłu, co zrobić ze zbiorami tych aromatycznych roślin. Mamy dla Ciebie kilka praktycznych rozwiązań, które pomogą Ci mądrze, efektywnie i szybko poradzić sobie z ziołami.

Pietruszkę, szczypiorek, bazylię, oregano, tymianek, kolendrę albo rukolę możesz całkiem łatwo uprawiać samodzielnie. Nawet jeśli nie masz ogrodu, balkonu, doniczek, a nawet sklepu z nasionami i ziemią w okolicy. Wystarczy zamówić zestaw, który zawiera wszystko, co niezbędne do uprawy ziół. Zasiani ich nie zajmie Ci dużo czasu i zanim się obejrzysz Twój parapet się zazieleni.

Liście lub gałązki ziół możesz bez krojenia czy siekania „wrzucić” do specjalnej praski, zamrozić, a następnie odkroić albo zetrzeć potrzebną ilość prosto do garnka z potrawą. Reszta ziół poczeka w zamrażarce do następnego razu.

Jeśli wolisz świeże zioła, możesz je przechowywać w praktycznym pojemniku do lodówki, w którym zachowają swoją świeżość do dwóch tygodni. Pojemnik jest odpowiedni do wszystkich ziół i zielonych naci. Ponad to mieści się w półce w drzwiach lodówki.

Do posiekania świeżych ziół przed podawaniem lub zamrożeniem przydają Ci się nożyczki do ziół z pojemnikiem. Specjalne „nacięcia” w ściankach pojemnika umożliwiają łatwe oczyszczenie ostrzy nożyczek z kawałków ziół.

Zioła możesz posiekać także za pomocą krajarki. Wystarczy kilkakrotnie przejechać nią po ziołach i będą pokrojone w mgnieniu oka. Plastikowa osłona ochroni Twoje palce i ułatwi przechowywanie.

Uniwersalnym narzędziem do szybkiego siekania, nawet całych wiązanek ziół, zielonych naci i np. dymki, jest nóż półokrągły – kolebkowy. Z łatwością poradzi on sobie nawet z grubymi łodygami ziół. Ostrze posiada powłokę antyadhezyjną, dzięki której zioła się do niego nie przyklejają. Pokrowiec ochronny zapewnia bezpieczne przechowywanie.

Zioła możesz wykorzystać do przyprawiania wielu dań, lub dodać je świeże lub suszone do oliwy z oliwek razem z innymi dodatkami. Potrzebny będzie Ci tylko mały lub duży dozownik na olej z sitkiem. Więcej informacji znajdziesz w artykule o tym jak przygotować olej z ziołowym aromatem.

Zioła możesz przechowywać w zamrażarce także w uniwersalnych mini pojemniczkach. Będą one przydatne także do mrożenia innych smakołyków, takich jak owocowe musy, przeciery lub sosy, w małej ilości.

Na szczególną uwagę zasługuje dodawanie świeżych ziół do napojów – w lecie nie ma nic bardziej orzeźwiającego od wody z sokiem z cytryny, miętą albo melisą. Żeby zioła nie plątały się podczas picia między zębami wykorzystaj dzbanek z sitkiem.

Coś na orzeźwienie może przydać się także na spacerze, wycieczce rowerowej albo w pracy. Dlatego mamy w asortymencie także butelkę z sitkiem, która została wyróżniona światowej rangi nagrodą za design. Wybierz jeden z czterech kolorów i miej ziołowy napój zawsze pod ręką – nie ważne dokąd wybierzesz się w lecie

Komentarze

Komentarz można dodać tylko po zalogowaniu/rejestracji.

Zarejestruj się