Unikatowy zestaw do suszenia zastąpi suszarkę elektryczną i gazety

Data publikacji 30.7.2020

Suszysz grzyby na gazecie, a później rozkoszujesz się smakiem grzybów z dodatkiem tuszu? A może masz elektryczną suszarkę, której użyjesz kilka razy w roku, a przez resztę czasu tylko zajmuje zbyt dużo miejsca? Mamy dla Ciebie alternatywę – stworzyliśmy łatwy do przechowywania zestaw do suszenia, 3 sita, który zastąpi gazety i duże suszarki, a dzięki któremu można ususzyć w piekarniku wszystko, na co tylko przyjdzie ochota.

Co można ususzyć

Kto nie zjadłby z chęcią suszonych jabłek, gruszek, rodzynek, moreli, śliwek, fig czy plasterków banana lub ananasa. Bigos z suszonymi grzybami smakuje wybornie, a suszone pomidory są niezbędnym dodatkiem do dań kuchni włoskiej. Dla miłośników intensywnego smaku, idealną przekąską jest suszone mięso.

Wszystkie te smakołyki możesz teraz niewielkim kosztem przygotować w domu. Zapomnij o drogich urządzeniach czy niehigienicznym suszeniu na papierze gazetowym. Wystarczy Ci nowy zestaw do suszenia DELLA CASA, który sprawdzi się nie tylko do suszenia ogródkowych plonów, owoców leśnych lub mięsa, ale także domowego makaronu.

Po co suszyć

Jakie korzyści przyniesie Ci suszenie żywności? W pierwszej kolejności w procesie suszenia owoce ulegają konserwacji, co znacznie wydłuża okres ich przydatności do spożycia. Kiedy skończy się sezon na świeże owoce, bakalie - bo tak inaczej nazywa się suszone owoce – będą idealną przekąską podczas czytania książki lub oglądania telewizji. Suszone owoce mają wyraźniejszy smak niż świeże i zachowują witaminy i minerały, których pozbawione są te poddane obróbce cieplnej.

Pokud si sušené ovoce kupujete, možná nevíte, že průmyslově vyráběné většinou obsahuje oxid siřičitý, který může u citlivých osob vyvolat astma. Není proto od věci číst si etikety kupovaných výrobků, nebo si šťavnaté dobroty sušit svépomocí. 

Być może nie wiesz, że kupowane suszone owoce, produkowane przemysłowo zawierają dwutlenek siarki, który u bardziej wrażliwych osób może wywołać astmę. W związku z tym należy pamiętać o czytaniu etykiet kupowanych produktów, lub samemu przygotowywać suszone przysmaki.

Jak je wykorzystać

Suszone owoce smakują doskonale samodzielnie, ale można je też dodawać np. do płatków zbożowych i orzechów, aby przygotować pożywne śniadanie lub do domowych batoników musli (sposób przygotowania + przepisy na zdrowe batoniki znajdziesz tutaj). Ususzone w domu owoce są także doskonałe do przygotowania zdrowego, poprawiającego trawienie kompotu z suszu.

Często dodaje się je też do ciast. Jeśli zmielisz suszone owoce, uzyskasz dodatek do potraw w proszku. Proszek, np. z gruszek, może zastąpić cynamon lub zostać użyty jako farsz, przyprawa czy posypka. Najczęściej dodaje się go do klusek z makiem, knedlików i pączków. Jeśli wymieszasz go z mlekiem, otrzymasz pyszną owsiankę.

Jak (lub przy pomocy czego) suszyć

Jeśli masz w domu piekarnik do suszenia idealnie sprawdzi się u Ciebie Zestaw do suszenia DELLA CASA. Składa się z trzech oddzielnych sit umieszczonych jedno na drugim za pomocą nóżek. Zestaw jest stabilny zarówno podczas przenoszenia jak i przesuwania w piekarniku. Nóżki są składane więc po użyciu cały zestaw bardzo łatwo się przechowuje.

Jak to zrobić

Nóżki należy rozłożyć, a na sitach umieścić oczyszczone, pokrojone owoce, warzywa itp.  Banany, jabłka, gruszki, warzywa korzenne itp. należy pokroić na plasterki o grubości 2 do 4 mm, mięso wołowe na plasterki o grubości 4 mm. Śliwki oraz morele należy pozbawić pestek i przepołowić, drobne owoce oraz owoce leśne należy suszyć w całości. Sita z produktami należy umieścić jedno na drugim, przenieść na blachę i włożyć do piekarnia rozgrzanego maksymalnie do temperatury 70 °C. Pomidory można suszyć także przekrojone, ale przed tym dobrze jest je trochę posolić. Można je potem zamarynować w oliwie z czosnkiem, ziołami i, na przykład, kaparami – w ten sposób wytrzymają nawet kilka tygodni. Podczas suszenia produktów zawierających większą ilość wody np. jagód, pomidorów, owoców cytrusowych drzwiczki piekarnika należy pozostawić uchylone, aby z piekarnika mogła uciekać para.

Czas suszenia jest indywidualny, zazwyczaj trwa 4-8 godzin, czasami nawet dłużej. Dobrze wysuszone owoce są pomarszczone jak rodzynki, plasterki wysuszonych grzybów powinny się kruszyć w dłoni. Wysuszone przysmaki należy przechowywać w suchym miejscu w pojemnikach z wieczkiem.

Sita z wytrzymałego plastiku są odpowiednie do piekarników elektrycznych oraz z termoobiegiem. Nie polecamy jednak używać ich w piekarnikach gazowych, gdzie znajduje się otwarty ogień.

Zestaw można bez obaw myć w zmywarce.

Komentarze

Komentarz można dodać tylko po zalogowaniu/rejestracji.

Zarejestruj się