Tarty te na słodko i słono, a do tego jeszcze tartelinki

Data publikacji 19.1.2010

Kuchnia francuska! Jednym z jej najpopularniejszych i najbardziej
rozpoznawalnych dań poza żabimi udkami jest TARTA!

Niezapowiedziani goście stoją za drzwiami? Telefon od teściowej,
że przyjeżdża za pół godziny, a wy głowicie się co im podać?
Jak kulinarnie wybrnąć z tej sytuacji, a na dodatek zaskoczyć ich swoją
kreatywnością i pomysłowością?


Podpowiadamy Wam – najprostszym, ale zarazem najbardziej oryginalnym daniem może okazać się TARTA!!

Żeby ją przygotować musisz mieć niezawodne formy! A dlaczego właśnie te od Tescomy? Odpowiedzi jest wiele:
- posiadają powłokę antyadhezyjną
- wyjmowane dno

A co dalej??

Silikonowa forma na tartę? Dlaczego nie! Na czym polega jej fenomen?
- jest uniwersalna, sprawdzi się w każdej kuchni!
- tarte możesz upiec w max +230°C, a później zamrozić w temperaturze nawet -40°C - jaki masz piekarnik? Gazowy, elektryczny, z termo-obiegiem? Żaden problem, forma silikonowa sprawdzi się w każdym z nich!
- obawiasz się wyjąć tarte z formy tak, aby pozostała cała? Nie musisz się martwić, potrawy nie przywierają, nie przyklejają się, można je łatwo wyjąć z formy i odpowiednio przechować oszczędzając miejsce w swojej kuchni.
Ponadto dostępna jest w 3 kolorach: żółtym, czerwonym i brązowym!

OK. Formy już masz, a teraz zastanawiasz się jak przygotować i podać najpyszniejszą pod słońcem tarte?

Podawana może być zarówno na słodko, jak i na słono. Co jest w niej urzekającego? Prostota z falistym brzegiem. Bo czy nie banalnie ją wykonać? Otóż tak! Wystarczy wypełnieć formę ciastem francuskim, drożdżowym lub kruchym, odpowiednio docisnąć brzegi i spód jest gotowy! A co na wierzch?
I tu wszystko zależy od Twojej wyobraźni, dozwolone są wszelkie wariacje: szpinak z fetą, pory z boczkiem i sosem śmietanowo-białkowym, suszone pomidory z kurczakiem, serek mascarpone z malinami, z gruszkami lub sezonowe owoce w ulubionej galaretce!

A jakie są wasze ulubione połączenia smaków?
Czym zaskakujecie swoich gości?


Podziel się z nami swoimi doświadczeniami kulinarnymi na Facebooku.

Komentarze

Komentarz można dodać tylko po zalogowaniu/rejestracji.

Zarejestruj się