-
PieczeniePolecamy
-
SerwowaniePolecamy
-
Dla dzieciPolecamy

Tarta z czereśniami? To jest TO!
Zaczyna się sezon na czereśnie! Czy wiesz, że czereśnie potrafią w zaledwie kilka dni doskonale oczyścić organizm i mają pozytywny wpływ na Twoje stawy? Kup je już dziś i przygotuj z nich ciasto, podaj z lodami lub zrób z nich smoothie.
Uwielbiasz czereśnie, ale ich pestki doprowadzają Cię do szewskiej pasji? Jak zawsze mamy na to sposób. Użyj drylownicy do czereśni, dzięki której w mgnieniu oka wydrylujesz całe kilogramy. Podsuwamy Ci także przepis, dzięki któremu z łatwością przygotujesz wyśmienitą tartę z czereśniami. Gwarantujemy, że po usłyszeniu niezliczonej ilości pochwał, zarumienisz się.
Szybka tarta z czereśniami i twarogiem
Czego będziesz potrzebować:
ciasto francuskie
olej lub masło do wysmarowania formy
Nadzienie
TWAROGOWE:
- 500 g tłustego twarogu
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 1 jajko
- łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
CZEREŚNIOWE:
- ok. 750 g wydrylowanych czereśni
- dwie płaskie łyżki cukru pudru
- dwie płaskie łyżki skrobi kukurydzianej
- dwie łyżki rumu
- szczypta cynamonu
Przygotowanie
- Rozwałkuj ciasto, włóż do wysmarowanej olejem lub masłem formy, obetnij wystające kawałki ciasta i nakłuj je w kilku miejscach widelcem.
- Twaróg wymieszaj z jajkiem, cukrem, sokiem z cytryny, budyniem i całą masę wyłóż na ciasto.
- Wydryluj umyte i pozbawione ogonków czereśnie.
- Dodaj do nich rum, skrobię, cynamon, cukier i wymieszaj. Wyłóż na masę twarogową.
- Piecz ok. 35 – 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 °C.
- Przed podaniem wystudź.
Wskazówka: Forma z falistym brzegiem okrągła GUSTO 29 cm
Komentarze
Tarty nie próbowałam, ale w następnym sezonie na pewno wypróbuję :-)
Komentarz można dodać tylko po zalogowaniu/rejestracji.
Zarejestruj się