Tarta z czereśniami? To jest TO!

Data publikacji 20.6.2016

Zaczyna się sezon na czereśnie! Czy wiesz, że czereśnie potrafią w zaledwie kilka dni doskonale oczyścić organizm i mają pozytywny wpływ na Twoje stawy? Kup je już dziś i przygotuj z nich ciasto, podaj z lodami lub zrób z nich smoothie.

Uwielbiasz czereśnie, ale ich pestki doprowadzają Cię do szewskiej pasji? Jak zawsze mamy na to sposób. Użyj drylownicy do czereśni, dzięki której w mgnieniu oka wydrylujesz całe kilogramy. Podsuwamy Ci także przepis, dzięki któremu z łatwością przygotujesz wyśmienitą tartę z czereśniami. Gwarantujemy, że po usłyszeniu niezliczonej ilości pochwał, zarumienisz się.

 

Szybka tarta z czereśniami i twarogiem

 

Czego będziesz potrzebować:

ciasto francuskie
olej lub masło do wysmarowania formy

Nadzienie

TWAROGOWE:

  • 500 g tłustego twarogu
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 jajko
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru

CZEREŚNIOWE:

  • ok. 750 g wydrylowanych czereśni
  • dwie płaskie łyżki cukru pudru
  • dwie płaskie łyżki skrobi kukurydzianej
  • dwie łyżki rumu 
  • szczypta cynamonu

 

Przygotowanie

  1. Rozwałkuj ciasto, włóż do wysmarowanej olejem lub masłem formy, obetnij wystające kawałki ciasta i nakłuj je w kilku miejscach widelcem.
     
  2. Twaróg wymieszaj z jajkiem, cukrem, sokiem z cytryny, budyniem i całą masę wyłóż na ciasto.
     
  3. Wydryluj umyte i pozbawione ogonków czereśnie.
     
  4. Dodaj do nich rum, skrobię, cynamon, cukier i wymieszaj. Wyłóż na masę twarogową.
     
  5. Piecz ok. 35 – 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 °C.
     
  6. Przed podaniem wystudź.

Wskazówka: Forma z falistym brzegiem okrągła GUSTO 29 cm

Komentarze

Komentarz można dodać tylko po zalogowaniu/rejestracji.

Zarejestruj się


Powiązane produkty

77,00 zł (brutto)
Promocja Video
59,00 zł (brutto)
-23 %
Video
85,00 zł (brutto)