Szybkie ciasteczka, szwedzkie pierniczki i puszysta chałka

Data publikacji 26.11.2018

Powszechnie wiadomo, że przed Bożym Narodzeniem zawsze brakuje czasu. Mimo to nie potrafimy sobie wyobrazić tych najpiękniejszych w roku świąt bez pysznych słodkości w postaci ciast, pierniczków i ciasteczek. Tym sposobem przygotowania idą trzema torami – szukanie prezentów, porządki w domu, godziny spędzone na wypiekaniu pyszności.

Aby słodko ugościć swoich bliskich nie musisz już przygotowywać się całymi tygodniami. Spraw sobie pomocnika w postaci Praski do ciasta/dekoratora DELÍCIA! Dzięki niej łatwo i szybko wyczarujesz 20 rodzajów ciasteczek naraz, wystarczy dobrać różne kształty, smaki, dekoracje oraz nadzienia. Goście będą Cię podziwiać i chwalić Twoje umiejętności organizacyjne.

20 krążków wyciskających = 20 kształtów ciasteczek

Zastanawiasz się na czym polega ten trik? W zestawie z metalową praską znajdziesz 20 krążków wyciskających, dzięki którym wyczarujesz ciasteczka w 20 kształtach, których smakiem możesz cieszyć się kiedykolwiek, nie tylko przy okazji Bożego Narodzenia. Pyszne domowe ciastka przygotujesz raz dwa. Zasmakują zarówno Twoim dzieciom jak i Tobie, np. do kawy. Kiedy wymienisz krążek wyciskający na dyszę do dekorowania (4 dysze dekoracyjne są częścią zestawu), w mgnieniu oka w Twojej dłoni znajdzie się dekorator, którym z łatwością ozdobisz każdą potrawę. Czego będziesz potrzebować do przygotowania ciasteczek?

Do podstawowego ciasta na ciasteczka maślane potrzebne będzie:

  • 420 g mąki pszennej
  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 3 żółtka

Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób jednolite ciasto, następnie napełnij nimi praskę (ciasto nie może być schłodzone). Nanoś ciasteczka w wybranym kształcie na niewysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia. Za pomocą dozownika możesz zmienić także ich rozmiar. Piecz 15 – 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 °C, zdejmij z blachy jeszcze ciepłe.

Każdy kształt to inny smak? Tak!

Z ciasta podstawowego możesz łatwo przygotować różne warianty w ulubionych smakach, np. kokosowe gwiazdki, cytrynowe serduszka, kakaowe kwiatuszki i wiele innych, z praską DELÍCIA wyobraźnia nie ma granic. Jak je przygotować?

  • Kakaowe – do składników dodaj 20 g holenderskiego kakao.
  • Cytrynowe – dolej do ciasta 2 łyżki soku z cytryny.
  • Migdałowe – wmieszaj 60 g mielonych migdałów (lub taką samą ilość orzechów włoskich).
  • Kokosowe – zmniejsz ilość mąki podaną w przepisie podstawowym o 50 g, dosyp 70 g mielonego kokosu.
  • Orzechowe – zmniejsz ilość mąki z przepisu podstawowego o 30g, dodaj 60 g mielonych orzechów laskowych.

 

Pieczemy bożonarodzeniowe pierniczki

Pierniczki to przysmak znany od bardzo dawna. Są ulubionymi ciasteczkami nie tylko u nas, ale w całej Europie, a szczególnie w Szwecji. Co powiesz na to, żeby w tym roku wybrać się z pieczeniem zagranicę? Nasza nowa edycja wykrawaczy DE LÍCIA obok tradycyjnych kształtów choinki czy anioła zawiera także oryginalne i świeże wzory znane na całym świecie. Możesz więc upiec pierniczki w kształcie niedźwiedzia polarnego, lisa, łosia, Ciastka, a nawet samego Santa Clause!

Szwedzkie pierniczki Pepparkakor

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 150 g masła
  • 3 łyżki płynnej melasy
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżka cynamonu
  • ½ łyżki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • ½ łyżki sody oczyszczonej
  • 100 ml wody

Wymieszaj rozpuszczone masło, wodę, cukier i melasę. Dodaj przesianą mąkę z przyprawami, sól, sodę oczyszczoną, wyrób ciasto i włóż na noc do lodówki. Następnego dnia rozwałkuj ciasto na cienki płat, wykrój kształty i układaj na blasze wyłożonej Papierem do pieczenia DELÍCIA. Piecz około 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C.

Jak przygotować lukier

Białko z przesianym cukrem pudrem ucieraj ubijakiem. Ilość cukru zależy od ilości białka, dosypuj więc cukier stopniowo, aż masa będzie odpowiednio gęsta. Gotowy lukier nie powinien być ciekły, tylko „ciągnący”.

 

 A może Boże Narodzenie po czesku?

Wypiekiem nieodłącznie związanym z Bożym Narodzeniem w Czechach jest chałka. Po czesku vánočka swoją nazwę zawdzięcza słowa Vánoce czyli Boże Narodzenie. Chałka swoim kształtem przypomina owiniętego w pieluszkę czy płótno noworodka, co kojarzy się nowonarodzonym Jezusem symbolizującym nowe życie, nadzieję oraz płodność. Chałkę można zaplatać z czterech, sześciu lub nawet dziewięciu kawałków. Kto już próbował, ten wie, że zaplatanie ciasta nie należy do najłatwiejszych zadań. Jeśli przed Bożym Narodzeniem nie masz czasu na eksperymenty przyda Ci się ceramiczna forma DELÍCIA.

  • dzięki dopracowanym detalom formy chałka będzie miała idealny kształt
  • wysokiej jakości gruba ceramika, z której została wykonana forma, zatroszczy się o równomierne wypieczenie
  • dwukolorowe szkliwo wygląda bardzo atrakcyjnie i jest bardzo wytrzymałe, forma posłuży Ci na długie lata

 

Chałka maślana

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 40 g drożdży
  • 2 żółtka
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli
  • siekane migdały

Do mleka z odrobiną cukru pokrusz drożdże i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby powstał zaczyn. W misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą, dodaj letnie, rozpuszczone masło, żółtka oraz zaczyn i wyrób jednolite ciasto. Na końcu do ciasta wrzuć posiekane migdały i rodzynki, następnie odczekaj około 45 minut do godziny, aż ciasto wyrośnie (czas wyrastania zależy od temperatury pomieszczenia).

Wysmaruj formę ceramiczną masłem, napełnij ciastem i pozostaw do wyrastania na kolejną godzinę. Piecz około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 °C. Bezpośrednio po upieczeniu wyjmij chałkę z formy i pozostaw do wystygnięcia.

Komentarze

Komentarz można dodać tylko po zalogowaniu/rejestracji.

Zarejestruj się


Powiązane produkty

79,00 zł (brutto)
Promocja Video
59,00 zł (brutto)
-25 %
39,90 zł (brutto)
Promocja Video
31,90 zł (brutto)
-20 %
39,90 zł (brutto)
Promocja Video
31,90 zł (brutto)
-20 %
33,90 zł (brutto)
Promocja Video
25,40 zł (brutto)
-25 %
Nowość Video
89,90 zł (brutto)
Nowość Video
21,90 zł (brutto)