Soczyste makowe nadzienia

Data publikacji 4.10.2017

Mak jest jednym z tych produktów spożywczych, którym w naszych warunkach geograficznych wyjątkowo dobrze się powodzi. Wysoka zawartość wapnia, białka, błonnika i witamin to argumenty przemawiające za tym, aby na stałe wprowadzić go do swojego jadłospisu. Przepisów na dania z makiem jest wiele. Na pewno ze smakiem przekąsisz roladę, placek lub ciasto drożdżowe z soczystym i słodkim makowym nadzieniem.

Aby przygotować smaczne makowe nadzienie nie potrzebujesz żadnych magicznych składników. Na dobry początek mamy dla Ciebie radę: aby osiągnąć idealny smak, używaj tylko świeżo zmielonego maku. Poza tym możesz popuścić wodze fantazji. Mak doskonale smakuje z miodem, marmoladami owocowymi, twarogiem, skórką cytrynową, cynamonem, wanilią, goździkami, a nawet z rumem. Jeśli lubisz bardzo delikatne nadzienia, dodaj do maku żółtko oraz pianę z białek. Nie wiesz, który przepis wybrać na początek? Wypróbuj jedną z naszych ulubionych receptur.

 

Tradycyjne nadzienie makowe

  • 250 ml mleka
  • 150 g mielonego maku
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • mielony cynamon i cukier waniliowy do smaku
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2 – 3 łyżki rumu
  • mielone biszkopty do zagęszczenia

Zagotuj mak w mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru odstaw do wystygnięcia. Dodaj cynamon, pozostały cukier, migdały i rum. Następnie zagęść nadzienie mielonymi biszkoptami według potrzeby.

 

 

Szybkie nadzienie makowe bez gotowania

Jeśli czas nagli i ciasto ma być szybko gotowe, możesz przygotować nadzienie makowe bez gotowania. Jest to połączenie mielonego maku, marmolady i odrobiny cukru. Efekt będzie zaskakujący.

  • mielony mak
  • cukier puder
  • marmolada jabłkowa (lub przetarty kompot jabłkowy)

 

Nadzienie makowo – rumowe

  • 250 ml mleka
  • 150 g mielonego maku
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • mielony cynamon i cukier waniliowy do smaku
  • 2 – 3 łyżki rumu
  • mielone biszkopty do zagęszczenia

Do mleka dodaj mak oraz dwie łyżki cukru i zagotuj. Kiedy masa wystygnie, dodaj do niej cynamon, pozostały cukier i rum. W zależności od potrzeby zagęść nadzienie mielonymi biszkoptami.

 

Komentarze

Komentarz można dodać tylko po zalogowaniu/rejestracji.

Zarejestruj się


Powiązane produkty

68,00 zł (brutto)
Promocja
49,90 zł (brutto)
-26 %
77,00 zł (brutto)
Promocja
59,00 zł (brutto)
-23 %
77,00 zł (brutto)
Promocja Video
59,00 zł (brutto)
-23 %
Nowość Video
149,00 zł (brutto)