Wszystko dojrzewa, a Ty odsuwasz moment, w którym będziesz musiał wyciągnąć z piwnicy ogromne garnki do przygotowywania przetworów i soków? Tak, te, które przez cały rok się kurzą, muszą być myte w wannie a kiedy postawisz je na kuchence, obok nie zmieści się już nic innego.
Wiedz, że wszystko to można zrobić prościej, elegancko i, co najważniejsze, efektywniej – nasza rada brzmi: połącz pasteryzację z robieniem soków i użyj do tego nowoczesnego, lekkiego i kompaktowego zestawu, który powstał w centrum rozwoju i designu TESCOMA.
Przy pomocy Zestawu do pasteryzowania DELLA CASA, z termometrem oraz Zestawu do przygotowywania soków z owoców i warzyw DELLA CASA (oraz dwóch garnków, które już masz w domu) przetworzysz letnie zbiory porzeczek, truskawek, malin, agrestu, jagód, śliwek lub rabarbaru za jednym razem i pozbędziesz się podwójnej pracy związanej z myciem owoców i sprzątaniem kuchni.

Cała sztuka polega na tym, że części główne obu zestawów są lekkie, ale wytrzymałą, plastikową nakładkę można nałożyć na jakikolwiek garnek o średnicy 24 cm. Bez problemu możesz też postawić na kuchence dwa garnki obok siebie, a w czasie gdy uważnie kontrolujesz temperaturę przy pomocy poręcznego termometru w pokrywce zestawu do pasteryzacji, w garnku z nakładką do przygotowywania soków już powstaje smaczny, domowy syrop bez jakiejkolwiek chemii i tylko z taką ilością cukru, jakiej potrzebujesz. W ciągu 90 minut, których potrzeba do wyrobienia syropu, zdołasz spasteryzować aż 4 porcje Twoich ulubionych przetworów.

Na koniec opłuczesz wszystkie naczynia w standardowej wielkości zlewie (nie musisz ich wkładać do wanny :-)), ewentualnie włożysz je do zmywarki, i gotowe. Większe elementy zestawu do przygotowywania soków zajmą mniej więcej tyle miejsca co pięciolitrowy garnek, a zestaw to pasteryzacji jest nawet o kilka centymetrów niższy.
PRZEPISY
Ponieważ sezon na porzeczkę właśnie trwa, jako inspirację przedstawiamy Ci przepis na domowy syrop porzeczkowy oraz nietradycyjną konfiturę zwaną „porzeczka á la żurawina”, której smak wspaniale dopełni dania z polędwicy lub królika w śmietanie.
Komentarze
Komentarz można dodać tylko po zalogowaniu/rejestracji.
Zarejestruj się