Słoiki i butelki pełne przetworów!

Data publikacji 1.8.2019

Wszystko dojrzewa, a Ty odsuwasz moment, w którym będziesz musiał wyciągnąć z piwnicy ogromne garnki do przygotowywania przetworów i soków? Tak, te, które przez cały rok się kurzą, muszą być myte w wannie a kiedy postawisz je na kuchence, obok nie zmieści się już nic innego.

Wiedz, że wszystko to można zrobić prościej, elegancko i, co najważniejsze, efektywniej – nasza rada brzmi: połącz pasteryzację z robieniem soków i użyj do tego nowoczesnego, lekkiego i kompaktowego zestawu, który powstał w centrum rozwoju i designu TESCOMA.

Przy pomocy Zestawu do pasteryzowania DELLA CASA, z termometrem oraz Zestawu do przygotowywania soków z owoców i warzyw DELLA CASA (oraz dwóch garnków, które już masz w domu) przetworzysz letnie zbiory porzeczek, truskawek, malin, agrestu, jagód, śliwek lub rabarbaru za jednym razem i pozbędziesz się podwójnej pracy związanej z myciem owoców i sprzątaniem kuchni.

Cała sztuka polega na tym, że części główne obu zestawów są lekkie, ale wytrzymałą, plastikową nakładkę można nałożyć na jakikolwiek garnek o średnicy 24 cm. Bez problemu możesz też postawić na kuchence dwa garnki obok siebie, a w czasie gdy uważnie kontrolujesz temperaturę przy pomocy poręcznego termometru w pokrywce zestawu do pasteryzacji, w garnku z nakładką do przygotowywania soków już powstaje smaczny, domowy syrop bez jakiejkolwiek chemii i tylko z taką ilością cukru, jakiej potrzebujesz. W ciągu 90 minut, których potrzeba do wyrobienia syropu, zdołasz spasteryzować aż 4 porcje Twoich ulubionych przetworów.

Na koniec opłuczesz wszystkie naczynia w standardowej wielkości zlewie (nie musisz ich wkładać do wanny :-)), ewentualnie włożysz je do zmywarki, i gotowe. Większe elementy zestawu do przygotowywania soków zajmą mniej więcej tyle miejsca co pięciolitrowy garnek, a zestaw to pasteryzacji jest nawet o kilka centymetrów niższy.

PRZEPISY

Ponieważ sezon na porzeczkę właśnie trwa, jako inspirację przedstawiamy Ci przepis na domowy syrop porzeczkowy oraz nietradycyjną konfiturę zwaną „porzeczka á la żurawina”, której smak wspaniale dopełni dania z polędwicy lub królika w śmietanie.

files/POLSKA/Artykuły/pasteryzowanie/rybiz-ala-brusinky.jpg

Porzeczka à la żurawina

  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 kg czerwonej porzeczki
  • 500–650 g cukru kryształ
  • laska cynamonu
  • kilka goździków
  • połówka cytryny
  • 150 ml wody
  • wskazówka: 100 ml rumu

Kolejność postępowania:

Przebrane i umyte porzeczki bez łodyżek należy włożyć do garnka, zasypać cukrem, kwaskiem cytrynowym, wsypać przyprawy i zalać wodą. Zawartość garnka należy doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień na kuchence i pozwoli bulgotać mieszance przez 15-20 minut, kulki porzeczki nie powinny się rozpadać. Właściwą konsystencję można sprawdzić kładąc łyżeczkę mieszanki na talerzyku, powinna po chwili zgęstnieć, niemal nie cieknąc. Jeśli tak się nie stanie, należy gotować jeszcze chwilę, jednocześnie dodając łyżkę cukru. Na koniec należy zgasić płomień, a do częściowo ostygłej porzeczki można dodać rumu do smaku. Wysterylizowane słoiki należy wypełnić mieszanką i pasteryzować przez 15-20 minut w Zestawie do pasteryzacji DELLA CASA, z termometrem.

files/POLSKA/Artykuły/pasteryzowanie/odstavnovaci-souprava.jpg

Domowy syrop owocowy

1.  Do garnka o Ø 24 cm wlej 2 l wody i umieść na nim pojemnik na sok z sitem parowym i silikonowym wężykiem. 

2.  W sicie parowym umieść około połowę zmiażdżonych owoców (500 g) i zasyp połową drobnego cukru (500 g). Następnie dodaj drugą połowę owoców i zasyp resztą cukru.

3.  Zestaw przykryj pokrywką, ustaw na kuchence i włącz ją na najwyższą moc. Jak tylko woda w garnku zacznie wrzeć, moc kuchenki należy zmniejszyć tak, aby woda tylko delikatnie bulgotała.

4.  Owoce należy gotować przez 90 minut, pamiętając o ich delikatnym przemieszaniu co ok. 25 minut. Podczas gotowania gorąca para naruszy strukturę owoców w sicie parowym i uwolni sok, który przecieknie do pojemnika na sok.

 5.  Po przygotowaniu soku kuchenkę należy wyłączyć, a zestaw z garnkiem przemieścić w miejsce odpowiednie do przelewania soku do butelek. Z krawędzi sita należy zdjąć wężyk i wsunąć go do szyjki wcześniej wyparzonej butelki z klipsem DELLA CASA (ewentualnie, do innej odpowiedniej butelki). Zamknięcie wężyka należy otworzyć poprzez przesunięcie kółeczka do tyłu tak, aby syrop ściekł do butelki.

Butelkę należy natychmiast zamknąć i pozostawić do wystygnięcia. Domowy syrop w próżniowo zamkniętej butelce można przechowywać nawet rok.

Wskazówka: Aby smak soku był bardziej wyrazisty należy dodać do owoców łyżkę kwasku owocowego lub tartego imbiru, ewentualnie laskę cynamonu, anyż czy też inne przyprawy wedle pomysłu. Ilość cukru można dostosować do własnych potrzeb. Miąższ, który pozostanie w sicie parowym można użyć do przygotowania dżemu lub jako nadzienie do ciast.

Komentarze

Komentarz można dodać tylko po zalogowaniu/rejestracji.

Zarejestruj się