DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyRozpoczyna się sezon na grillowanie – czy jesteś przygotowany?

Rozpoczyna się sezon na grillowanie – czy jesteś przygotowany?

Przepisy
27.04.2022

Na czym grillować?

Jeśli nie posiadasz dobrego grilla na węgiel drzewny albo nie bawi Cię już jego czasochłonne rozpalanie, a następnie nieprzyjemne dymienie, może Ci się przydać nasz Power grill PARTY TIME z turbo wentylatorem, dzięki któremu możesz rozpocząć grillowanie już po 5 minutach od rozpalenia węgla, a przez zastosowanie pomysłowej konstrukcji nasz grill niemal nie dymi – i dlatego jest odpowiedni również na balkon.

Akcesoria do grillowania

Może jednak potrzebujesz kupić tylko perfekcyjne akcesoria do łatwego przenoszenia grillowanych smakołyków oraz wygodnego czyszczenia grilla?

Dzbanek do piwa myBEER

Sztućce do steków, akcesoria oraz designerskie kufle do piwa
A może masz już wszystko, co jest potrzebne do grillowania, ale nie wiesz co i jak grillować, ewentualnie brakuje Ci wytrzymałych talerzy oraz naczyń, odpowiednich sztućców albo wszystkiego do przygotowywania sody oraz przestrzegania reżimu nawadniania, który jest szczególnie ważny podczas gorących dni, a więc najróżniejszych szklanek, dzbanków lub ikonicznych kufli i kieliszków do piwa.
Jeśli potrzebujesz sprytnych pomocników lub inspiracji w postaci przepisów, jesteś we właściwym miejscu :-)

Przepisy na grillowanie, które muszą się udać
Naucz się z nami przepisów pełnych nieoczekiwanych smaków. Co powiesz na burgery z indyka z guacamole, łososia ze wspaniałą salsą w tortilli lub krewetki z ananasem? 

Kurczak Huli Huli

Kurczak Huli Huli

Będziesz potrzebować:
  • 1 całego kurczaka
  • 1 szklankę soku ananasowego
  • 1 szklankę sosu sojowego
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 6 startych ząbków czosnku
  • 1 łyżkę sosu Sriracha (można zastąpić innym sosem chili)

Sposób przygotowania

Umyj kurczaka, osusz go i pokrój. Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki i do powstałej marynaty włóż kurczaka minimalnie na całą noc. Wyjmij mięso z marynaty i w bardzo niskiej temperaturze grilluj przez około 2 godziny, obracając poszczególne kawałki co około 20 minut. Stale nacieraj mięso pozostałą marynatą, zaraz przed podaniem możesz jej resztki zagotować, pozwolić zgęstnieć i podać do kurczaka. Będzie on gotowy, gdy mięso zacznie odchodzić od kości. Podawaj na przykład z ryżem jaśminowym i sałatą.
Tortille z grillowanym łososiem i salsą z mango

Tortille z grillowanym łososiem i salsą z mango

Potrzebujesz:
  • 300 g świeżego łososia
  • 2 łyżek miodu
  • 2 limonek
  • pieprz cayenne
  • oliwę z oliwek
  • 10 małych tortilli lub innych placków
  • mango
  • czerwoną kapustę
  • ziarna sezamu
  • papryczki chili (do smaku)
  • świeżą kolendrę
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania
Posól filety z łososia, dopraw pieprzem cayenne, skrop sokiem z jednej limonki i natrzyj miodem oraz oliwą z oliwą. Do tej marynaty możesz włożyć rybę nawet dzień wcześniej. Grilluj łososia na rozpalonym grillu, wystarczą mniej więcej 4 minuty z każdej strony. Pod koniec grillowania połóż na ruszcie także tortille, aby się podgrzały i delikatnie opiekły. W międzyczasie pokrój mango na małe kostki, czerwoną kapustę na cienkie plasterki, a także papryczki chili i wszystko wymieszaj z odrobiną oliwy z oliwek, sezamem oraz sokiem z drugiej limonki. Złóż placki, wypełnij je rozdrobnionym na kawałki łososiem, salsą z mango oraz posiekaną świeżą kolendrą i podawaj. Aby wypełnione tortille ładnie stały, możesz je podeprzeć przekrojoną na pół limonką. 
Letni burger z indyka z guacamole

Letni burger z indyka z guacamole

Potrzebujesz:
Na burgery:
  • 600 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 większą, drobno posiekaną szalotkę
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki chili w płatkach
  • posiekaną świeżą kolendrę
Do serwowania:
  • domowy ziołowy, jogurtowy dressing
  • sałata
  • pomidor
  • 6 domowych bułek hamburgerowych
  • świeża kolendra
  • zielona cebulka
  • Na guacamole:
  • 3 awokado
  • 1 czerwona cebula
  • sok z 1 cytryny
  • 1 papryczka jalapeño
  • sól i pieprz
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania
Wymieszaj wszystkie składniki na burger i pozostaw mieszankę na minimalnie godzinę w lodówce. W międzyczasie przygotuj guacamole. Obrane, dojrzałe awokado rozgnieć widelcem, dodaj drobno posiekaną cebulkę, ostrą papryczkę, posiekaną kolendrę i dopraw solą, pieprzem oraz sok z cytryny. Z mięsnej mieszanki uformuj burgery i grilluj je na rozgrzanym ruszcie natartym oliwą z oliwek przez jakieś 6 minut z każdej strony. Podawaj natarte dressingiem, lekko opieczone bułki z liściem sałaty, lekko podpieczonym plastrem pomidora, mięsem, guacamole, zieloną cebulką oraz świeżą kolendrą.
Świeże krewetki z ananasem

Świeże krewetki z ananasem

Potrzebujesz:
  • 500 g świeżch krewetek
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 1/2 szklanki sosu teriyaki (znajdziesz go w dziale ze składniki kuchni azjatyckiej lub specjalistycznych sklepach)
  • 1 cebulkę dymkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
Sposób przygotowania
Krewetki pozbaw pancerza i oczyść. Cebulkę i czosnek pokrój do miski, dodaj teriyaki, cukier, sok z cytryny i szczyptę soli, a w powstałej marynacie zanurz krewetki. Pozostaw w lodówce do marynowania na kilka godzin. Ananas pokrój na mniejsze kawałki. Drewniane patyczki, na które będziesz nabijać krewetki, zanurz na chwilę w wodzie, aby się zbytnio nie przypalały na grillu ((lub użyj szpikulców do grillowania). Następnie nabijaj na nie naprzemiennie marynowane krewetki i ananas, a szaszłyki opiekaj na rozpalonym grillu do momentu, aż nabiorą pięknej złotej barwy, 2 minuty powinny wystarczyć. Jeśli będziesz zbyt długo grillować krewetki, stwardną. Podawaj same lub na przykład z ryżem ugotowanym pół na pół w wodzie i mleczku kokosowym.