DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogWskazówki i trendyPrzygotuj domowe pieczywo, sery, kiełki i batoniki

Przygotuj domowe pieczywo, sery, kiełki i batoniki

Przygotuj domowe pieczywo, sery, kiełki i batoniki

Żywność przygotowana w domu jest nie tylko zdrowsza i smaczniejsza, ale także będzie Cię kosztować o wiele mniej, niż ta kupna. Dlatego naucz się przygotowywać wiele potraw w domu z pomocą naszych akcesoriów, a za zaoszczędzone pieniądze kup sobie na przykład coś, na co od dawna masz ochotę ;-)
 
Ceramiczna forma na chleb tostowy DELÍCIA - obrazek

Chleb tostowy z ceramicznej formy ma chrupiącą skórkę i doskonałą konsystencję

Przygotujesz w niej nie tylko wspaniale smakujący i doskonale wypieczony chleb tostowy, ale także słodki chlebek bananowy i inne pyszności. Pokrywa formy ceramicznej została wyposażona w wypustki, które odcisną w górnej części pieczywa wzór ułatwiający krojenie kromek o identycznej grubości. Co więcej, glazura ma naturalne właściwości antyadhezyjne i dlatego upieczony chleb łatwo wyjmiesz z formy.
 

WYPRÓBUJ

 
Zestaw do przygotowywania świeżego sera TESCOMA DELLA CASA - obrazek

Teraz każdy będzie mógł zrobić własny świeży ser ;-)

Smaczny, pożywny i zdrowy. Taki jest klasyczny świeży ser. Zrobić go samemu to nic trudnego - ze sprytnym zestawem zdrowe śniadanie czy kolację będzie mógł przygotować naprawdę każdy! Do sera możesz dodać przyprawy, świeże zioła, orzechy lub zamarynować go w słonej zalewie.
 

CHCĘ PRZYGOTOWAĆ ŚWIEŻY SER

 
 
PRZEPIS NA ŚWIEŻY SER LUB "FROMAGE FRAIS"
Świeże sery mają przewagę nad dojrzewającymi w tym, że są gotowe w parę chwil, nie dojrzewają, a przynajmniej bardzo krótko, i dlatego możesz się nimi delektować niemal od razu. Szybkie spożycie jest nawet wymagane, ponieważ naturalne sery zawierają duże ilości wody i jeśli nie przedłużysz ich trwałości ich posoleniem, uwędzeniem czy zamarynowaniem, będą odpowiednie do spożycia tylko przez krótki czas. Byłaby to wielka szkoda, ponieważ dostarczają organizmowi niezbędnego białka, magnezu, niektórych pierwiastków śladowych, na przykład jodu, a także witaminy A, D i E.

Będziesz potrzebować jedynie:
• 2 l świeżego pełnotłustego mleka
• 80 ml świeżego soku z cytryny jako podpuszczkę
• zioła do smaku • 1 łyżeczka soli

Aby spasteryzować mleko, ogrzej je do 92 °C, temperatury pomoże Ci przypilnować Termometr cyfrowy ACCURA. Odstaw mleko, dodaj podpuszczkę, delikatnie przemieszaj i odłóż na 30 minut. Następnie przecedź przez drobne sitko, pozwól odkapać zebranemu skrzepowi, posól i przypraw drobno posiekanymi ziołami. Wyłóż cedzak płótnem, włóż do naczynia, przełóż skrzep do płótna i wyrównaj za pomocą tłoka. Za pomocą sprężyny dociśnij i zamknij naczynie. Pozostaw ser do sprasowania na około godzinę w temperaturze pokojowej, następnie przełóż na 2 godziny do lodówki do schodzenia.

NASZA WSKAZÓWKA: Popuść wodze fantazji i następnym razem zamiast ziół dodaj do skrzepu orzechy lub suszone pomidory. Dzięki temu Twój ser za każdym razem zyska nowy smak.
 
 

Co jeszcze może się przydać?

 


Spróbuj też świeżego kremowego sera. Wiemy, jak go zrobić:

Zestaw do przygotowywania kremowego sera TESCOMA DELLA CASA - obrazek
Zestawu do przygotowywania kremowego sera nie powinno zabraknąć w żadnym domu
 
Z tym gadżetem przygotujesz doskonały domowy ser i orzeźwiający śmietanowy deser, który zniknie ze stołu w mgnieniu oka. Niezależnie od tego, czy to ser na słono czy na słodko, efekt jest zawsze niezwykły, a przede wszystkim zdrowy. Zioła, suszone pomidory, czosnek, oliwki, zielony pieprz, papryka - każdy ze składników wyczaruje z delikatnego świeżego sera wykwintny specjał dla smakosza. Dla dziecka przygotujesz oryginalny deser mieszając ser ze świeżymi owocami, kakao, miodem czy czekoladą.
 

KUP

 
Koszyk z miską na domowy chleb TESCOMA DELLA CASA - obrazek
Ser najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Jak je przygotować?
 
Domowy chleb z chrupiącą skórką to prawdziwa pychota. Dlatego stworzyliśmy praktyczny koszyk z miską. Ta nada mu piękny kształt bochenka z typową wyżłobioną powierzchnią. Co więcej, elegancki zestaw koszyka i miski z ulubionej linii DELLA CASA ułatwi wyrastanie domowego okrągłego chleba.
 

WYPRÓBUJ

 

A do tego coś świeżego? Na przykład zdrowe kiełki...

 
Kiełkownica z nasionami SENSE - obrazek
Chrupiące, pożywne i delikatne kiełki wyrosną same

Sprzyjające zdrowiu roślinne kiełki bogate w witaminy oraz cenne substancje odżywcze możesz łatwo i szybko wyhododwać w domu z kiełkownicą z nasionami SENSE. Dwuczęściowa miska i 50 g miksu BIO nasion do wyhdowania kiełków ucieszą szczególnie miłośników zdrowego żywienia.
 

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

 

Mogą Cię zainteresować:


Przekąska, o której "müsli" niejeden...

Praska do zdrowych batoników musli TESCOMA DELLA CASA - obrazek
Praska do zdrowych batoników na przekąskę, do szkoly, do pracy i w góry

Batoniki z mieszanki suszonych owoców, orzechów, nasion, miodu itp. możesz łatwo i szybko uformować lub upiec w piekarniku w silikonowych foremkach. Podczas przygotowywania swojej ulubionej mieszanki możesz korzystać z naszych sprawdzonych przepisów, które są częścią opakowania lub użyć swojego własnego przepisu.
 

ZOBACZ