DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyPlacuszki cukiniowo-batatowe

Placuszki cukiniowo-batatowe

Przepisy
27.02.2020
 Placuszki cukiniowo-batatowe
Czy wiesz, że… bataty, czasem nazywane słodkimi ziemniakami, nie mają biologicznie nic wspólnego z ziemniakiem? Jest to roślina tropikalna, która do Europy dotarła prawie 100 lat przed ziemniakami. Jednakże przypomina kształtem ziemniaka i nie tylko dlatego doskonale nadaje się do placków ;-). Zerknij na przepis:

Będziesz potrzebować
  • 200 g słodkich ziemniaków (batatów),
  • 100 g cukinii,
  • 50 g tartego cheddara,
  • 1 jajko,
  • 60 g mąki z cieciorki,
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
  • sól, suszona papryczka chili do smaku,
  • olej do smażenia,
  • posiekane liście kolendry
Dip: jogurt, starty czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz

Zetrzyj grubo bataty i cukinię, posól i wyciśnij z nich jak najwięcej cieczy. Dodaj starty cheddar, jajko, mąkę z cieciorki, mieloną kolendrę oraz papryczki chili i dobrze wymieszaj, dosól do smaku. Ukształtuj małe placuszki i smaż je na patelni z odrobiną oleju, aż się przyrumienią. Podawaj z czosnkowym dipem jako przystawki.