DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyPieczesz torty? Nasze akcesoria ułatwią Ci pracę

Pieczesz torty? Nasze akcesoria ułatwią Ci pracę

Pavlova - obrazek

Urodziny, imieniny, śluby, rocznice i przyjęcia z różnych innych okazji. Na każdym główną rolę w menu odgrywa tort – okrągły, kwadratowy, piętrowy, pieczony i przygotowywany na zimno, z nieskończoną ilością przeróżnych składników i dodatków. Nic dziwnego – puszyste, rozpływające się w ustach torty uwielbiają wszyscy. Upiec i pięknie ozdobić tort może właściwie każdy. Przy pomocy odpowiednich akcesoriów, poradzisz sobie z tym wystawnym deserem raz, dwa!
Zaopatrz się w te, których jeszcze Ci brakuje i ciesz się podziwem nie tylko wśród członków swojej rodziny. Jeśli nie masz sprawdzonego przepisu, zerknij na jedyny w swoim rodzaju legendarny, nietuzinkowy, niedościgniony ideał - tort bezę Pavlovej z mascarpone, kokosem i wiśniami:

Czego będziesz potrzebować:
300 g wydrylowanych wiśni
400 ml śmietany 36%
250 g mascarpone
170 g drobnego cukru
50 ml likieru wiśniowego
3 jajka
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:
Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Białka i ½ cukru lekko ubij, dodaj resztę cukru, skrobię, ocet i ubij na sztywną pianę. Na wyłożonej papierem do pieczenia formie umieść 3 równe porcje piany. Piecz ok. 80 minut w piekarniku rozgrzanym do 140 °C. Upieczone korpusy są kruche z zewnątrz i miękkie w środku. Pozostaw do wystudzenia. Kiedy blaty całkowicie wystygną posmaruj je równomiernie ubitą śmietaną. Następnie na warstwie śmietany rozmieść kilka wiśni na obwodzie. Na środek każdej warstwy wyłóż resztę wiśni wymieszanych z ubitym serkiem mascarpone i odrobiną likieru. Na końcu ułóż blaty jeden na drugim i wstaw do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem całość polej delikatnie wiśniowym likierem i ozdób według swojego pomysłu.