Niech zapach kawy wypełni Twój dom

Data publikacji 30.9.2019

Świętuj Międzynarodowy dzień kawy, który przypada 1 października, w naprawdę wyjątkowy sposób! Oczywiście, nie będzie to możliwe bez filiżanki dobrej kawy, a warto wraz z nią skosztować słodkich dobroci. Zapomnij o wyrzutach sumienia, proponujemy Ci zdrową i klasyczną wersję łakoci, a więc każdy znajdzie coś dla siebie!

FIT coffee cookies
lub bajecznie kawowe ciasteczka bez pieczenia

Jeśli szukasz zdrowych i łatwych w przygotowaniu słodkości do kawy, powinieneś spróbować FIT coffee cookies! Przygotujesz je w mgnieniu oka, i z pewnością skradną serca Twoich gości dzięki posmakowi tiramisu.

Składniki

1 szklanka płatków owsianych
1 płaska łyżka mielonej kawy
1 płaska łyżka kakao / karobu
4 płaskie łyżki masła orzechowego (np. z orzechów ziemnych)
2 płaskie łyżki miodu (lub 1 miarka białka w proszku)
4–6 płaskich łyżek mleka
3 kostki gorzkiej czekolady 70%

 

 Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane zmiksuj na drobny proszek.
     
  2. Wymieszaj zmiksowane płatki, kawę, kakao i masło.
     
  3. Do sypkiej mieszanki dodaj miód (lub białko w proszku) i wymieszaj.
     
  4. Mleka dodaj w takiej ilości, żeby masa była gładka, ale nie klejąca.
     
  5. Dodaj posiekane kostki gorzkiej czekolady lub czekoladowe groszki.
     
  6. Ciasteczka uformuj z kulki ciasta za pomocą łyżki lub wałka.

 

WSKAZÓWKA: Ciasteczka włóż do Papilotek na ciastka DELÍCIAi przechowuj w Pojemniku na ciastka DELÍCIA. Tak zapakowane będą też wspaniałym pomysłem na prezent.

 

Tort kawowy

Delikatny i schłodzony tort kawowy sprawdzi się podczas każdej uroczystości. W jego przygotowywaniu pomogą Ci pomocnicy z linii DELÍCIA, która bez problemu poradzi sobie z każdym wyzwaniem.

Składniki na korpus

2 płaskie łyżki mąki tortowej
250 g cukru kryształ
100 g startej czekolady
1/2 proszku do pieczenia
1/2 cukru waniliowego
6 jajek
20 grubo zmielonych ziarenek kawy

Składniki na krem

200 g masła
50 g drobnego cukru
50 g czekolady do wypieków
1 całe jajko
3 żółtka
1/2 cukru waniliowego
200 ml mleka
2 płaskie łyżki mocno zaparzonej czarnej kawy

 

Sposób przygotowania

  1. Żółtka, cukier oraz cukier waniliowy wymieszaj na gęsty, pienisty krem, do którego stopniowo dodawaj startą czekoladę, zmielone ziarenka kawy, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek.
     
  2. Powstałą masę przelej do posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką krupczatką formy na tort DELÍCIA następnie upiecz w piekarniku w umiarkowanej temperaturze.
     
  3. W międzyczasie przygotuj krem: cukier puder oraz cukier waniliowy, razem z mlekiem, żółtkami i całym jajkiem, cały czas mieszając zagotuj, aż zgęstnieje, a następnie dodawaj stopniowo mocną, czarną kawę. Po zdjęciu z ognia, kiedy krem jest wciąż ciepły, wymieszaj z kawałkami czekolady.
     
  4. Po schłodzeniu połącz przygotowany krem z masłem i dobrze wymieszaj.
     
  5. Ostygły korpus przetnij na pół i posmaruj za pomocą Mini łopatki do rozcierania DELÍCIA kremem, którym ozdobisz również cały wierzch tortu. Tort udekoruj orzechami włoskimi, ziarnami kawy lub startą czekoladą.
     
  6. Za pomocą Łopatki do przenoszenia tortów DELÍCIA łatwo przeniesiesz tort, który należy przed podaniem pozostawić w lodówce do schłodzenia. 

WSKAZÓWKA: Ozdabianie tortu będzie o wiele prostsze ze Stojakiem do dekorowania DELÍCIA.

 

 

 

Komentarze

Komentarz można dodać tylko po zalogowaniu/rejestracji.

Zarejestruj się