Niech zapach kawy wypełni Twój dom

Data publikacji 11.10.2016

Co roku pierwszego października obchodzony jest międzynarodowy dzień kawy. Co byś powiedział na pomysł, żeby z tej okazji świętować przez cały październik? Pomysłów na specjały z kawą nam nie brakuje!

 

FIT coffee cookies
lub inaczej niepieczone ciasteczka kawowe

 

Składniki

1 kubek płatków owsianych
1 łyżka mielonej kawy
1 łyżka kakao/mączki z chleba świętojańskiego
4 łyżki masła orzechowego
2 łyżki miodu (lub 1 miarkę białka w proszku)
4 – 6 łyżek mleka

 

Przygotowanie

  1. Płatki owsiane zblenduj na drobny proszek.
     
  2. Zblendowane płatki, kawę, kakao i masło wymieszaj.
     
  3. Miód (lub białko w proszku) dodaj do sypkiej mieszanki i zagnieć.
     
  4. Następnie do masy dodawaj mleko do momentu, aż zrobi się elastyczna ale nie klejąca.
     
  5. Dodaj posiekane kostki gorzkiej czekolady.
     
  6. Podziel masę na drobne kulki i za pomocą łyżeczki lub wałeczka uformuj z nich placuszki.

 

WSKAZÓWKA:
Ciasteczka włóż do Papilotek na ciastka DELÍCIA i przechowuj w luksusowym Pojemniku na ciastka DELÍCIA. W takiej formie sprawdzą się także jako idealny własnoręcznie wykonany prezent.

 

Tort kawowy

 

Składniki na biszkopt

2 łyżki mąki pszennej
250 g drobnego cukru
100 g tartej czekolady
½ opakowania proszku do pieczenia
½ opakowania cukru waniliowego
6 jajek

Składniki na krem

200 g masła
50 g cukru pudru
50 g czekolady do gotowania
1 jajko
3 żółtka
½ opakowania cukru waniliowego
2 dl mleka

 

Przygotowanie

  1. Żółtka, cukier i cukier waniliowy ubij na gęstą, puszystą masę, następnie dodawaj do niej kolejno tartą czekoladę, zmielone ziarna kawy, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i na samym końcu pianę z białek.
     
  2. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy DELÍCIA i upiecz w piekarniku w średniej temperaturze (około 170˚C).
     
  3. W czasie kiedy biszkopt się piecze przygotuj krem: cukier puder, cukier waniliowy, mleko, jajko, żółtka wymieszaj i gotuj aż masa zgęstnieje, stopniowo dodawaj silną czarną kawę. Po zdjęciu z palnika, kiedy krem jest jeszcze ciepły, wmieszaj połamaną czekoladę.
     
  4. Kiedy krem ochłodnie dodaj do niego masło i dobrze wymieszaj.
     
  5. Ostudzony biszkopt przekrój i posmaruj kremem za pomocą szpatułki DELÍCIA. Całą powierzchnię tortu ozdób także kremem. Tort możesz udekorować dodatkowo orzechami włoskimi, ziarnami kawy lub tartą czekoladą.
     
  6. Łopatka do przenoszenia tortów DELÍCIA łatwo podważysz tort i umieścisz w lodówce, aby go schłodzić przed podaniem.

 

WSKAZÓWKA: Dekorowanie tortu będzie łatwiejsze na Stojaku do dekorowania DELÍCIA.

 

Komentarze

Komentarz można dodać tylko po zalogowaniu/rejestracji.

Zarejestruj się


Powiązane produkty

20,90 zł (brutto)
Promocja Video
15,90 zł (brutto)
-23 %
68,00 zł (brutto)
Promocja Video
49,90 zł (brutto)
-26 %
77,00 zł (brutto)
Promocja Video
59,00 zł (brutto)
-23 %
119,00 zł (brutto)
Promocja Video
89,00 zł (brutto)
-25 %
32,90 zł (brutto)
Promocja Video
24,90 zł (brutto)
-24 %