Mielisz swoją w prawidłowy sposób?

Data publikacji 8.2.2017

Kawowy rytuał zaczyna się już od wyboru kawy. Znawcy potrafią po aromacie i smaku rozpoznać setki rodzajów kawy. Większość kawoszy podczas zakupów rozpoznaje po rozmiarze ziaren dwa najpopularniejsze rodzaje : arabikę i robustę.
 

Arabika zawiera mniej kofeiny, w zamian za to oferuje wiele smakowych i aromatycznych wariacji. Robusta ma mniejsze ziarenka, które mają wyraźniejszy smak, a dodatkowo zawierają dwa razy więcej kofeiny niż ziarenka arabiki. Kombinacja tych dwóch rodzajów kawy daje nieskończenie wiele możliwości.

Wybór rodzaju kawy to dopiero początek. W drugim kroku musisz zdecydować jaki rodzaj parzenia wybierzesz, z czym wiąże się wybór grubości mielenia. Wysokiej jakości młynek oferuje wiele wariantów mielenia, dzięki czemu parzenie kawy jest tym ciekawsze…

Kawa mocca: drobno mielona

Włosi są znani z tego, że piją dużo kawy, nic więc dziwnego, że to właśnie z Włoch pochodzi cudowny wynalazek, dzięki któremu możemy szybko i bez zbędnych ceregieli przygotować doskonałą kawę mocca w domu. Kawiarka działa na zasadzie podobnej do zasady działania szybkowaru. Dzięki ciśnieniu pary gorąca woda przedostaje się przez sitko pełne świeżo zmielonej kawy do dzbanuszka i w ciągu kilku chwil możesz rozkoszować się smakiem mocnej, aromatycznej kawy.

French press: grubo mielona

Francuzi kochają kawę równie mocno jak Włosi i dlatego także oni mają swój sposób przyrządzania kawy, nazywany French press (kochani Francuzi, jest nam przykro, ale dzbanek do przygotowania French press opatentował w 1929 roku Włoch Attilio Calimani). Do naczynia wyprodukowanego zazwyczaj ze szkła lub stali nierdzewnej wsyp świeżo zmieloną kawę i pomału zalewaj wodą o temperaturze 93–96 °C, przykryj wieczkiem, nie opuszczając tłoka w dół i odstaw na około 1-2 minuty. Następnie wymieszaj kawę i znów przykryj na 1,5 – 2 minut. Na koniec lekko opuszczaj tłok, aż do samego dołu. Kawa jest gotowa! 

Turecka kawa: bardzo drobno mielona

Wszyscy znamy kawę po turecku, ale mało kto z nas wie, że przygotowujemy ją w zły sposób. Drobno zmieloną kawę zalewasz wrzącą wodą? To błąd! Tradycyjną arabską kawę przygotujesz przy pomocy specjalnego tygielka, co prawda ten sposób jest dużo bardziej skomplikowany, ale czego nie zrobią miłośnicy mocnej kawy…

Jak ją zaparzyć?

  • Tygielek napełnij wodą do wysokości ok. 2 cm od obręczy rękojeści, dodaj jak najdrobniej zmieloną kawę (2 łyżeczki na filiżankę) i cukier (1 łyżeczka na filiżankę) i gotuj na kuchence do momentu, aż kawa zawrze.
  • Odstaw tygielek, za pomocą łyżeczki zdejmij trochę piany i przenieś ją do przygotowanych filiżanek. Poczekaj, aż piana w tygielku opadnie i doprowadź do wrzenia jeszcze dwa razy, nie zdejmując piany.
  • Nalej kawę do filiżanek, tak aby fusy pozostały w tygielku. Jeśli słodzisz dodaj cukier do tygielka jeszcze przed wrzeniem.

Espresso: bardzo drobno mielona

Jednym z ulubionych sposobów przygotowywania kawy, podczas którego z jej ziarnek uzyskuje się najwięcej aromatu i smaku przy minimalnej ilość szkodliwych substancji, nazywa się espresso. Do rytuału parzenia potrzebujesz zawsze świeżej wody, ogrzanych filiżanek do espresso i oczywiści świeżo mielonej kawy – w tym przypadku drobno. W pojemniku kawiarki nie mogą znajdować się żadne resztki kawy, a trzeba ją w nim dobrze ugnieść. Po paru sekundach możesz się cieszyć napojem o wyrazistym smaku, a do tego własnoręcznie przygotowanym.

 

Na tym się jednak nie kończy…

Do mniej znanych sposobów parzenia kawy możemy zaliczyć vacuum pot, który działa na zasadzie nad- i podciśnienia oraz innych interesujących zjawisk fizycznych, aeropress – zagadkowa plastikowa tuba, która wyczaruje ekskluzywną kawę w kilka chwil, lub imponujący alchemiczny proces przygotowania kawy na zimno nazywany cold brew. Powodzeniem cieszą się także przelewowe sposoby parzenia kawy za pomocą stożkowych dripperów i papierowych filtrów.

 

Komentarze

Komentarz można dodać tylko po zalogowaniu/rejestracji.

Zarejestruj się


Powiązane produkty

119,00 zł (brutto)
Promocja Video
94,90 zł (brutto)
-20 %
Video
34,90 zł (brutto)
Video
69,90 zł (brutto)
99,90 zł (brutto)
Promocja Video
74,90 zł (brutto)
-25 %