Lodowe orzeźwienie z TESCOMĄ

Data publikacji 2.6.2016

Wszyscy doskonale wiemy, że lody to smakołyk, który przygotowuje się z mleka lub śmietany, cukru, jajek i różnych dodatków smakowych… Zastanawiałeś się kiedyś, w ilu z dostępnych na rynku lodach znajdują się te składniki?

Będąc w sklepie spróbuj, ot tak dla zaspokojenia własnej ciekawości, sprawdzić skład tak podstawowego produktu, jakim jest lód owocowy lub lód kręcony z automatu. Uwielbiają je nie tylko dzieci ale i dorośli. Nie sposób odmówić sobie tego deseru, szczególnie podczas upalnego lata. Przerażenie sięga zenitu, kiedy przeczytasz etykietę i w składzie lodów znajdziesz: tłuszcze roślinne, aromaty, barwniki, słodziki.

Co z tym zrobić? Spróbuj zdrowych lodów

Masz dwie możliwości: możesz sprawdzić rynek i kupować lody, których skład nie będzie szkodliwy dla zdrowia Twoich dzieci (niestety nie są one tanie), możesz też zrobić je samodzielnie z wysokiej jakości składników, świeżych owoców, wysokiej jakości śmietany czy domowego jogurtu. Nie bój się, samodzielne przygotowanie lodów nie jest wcale skomplikowane. Maszynka do robienia lodów z ulubionej linii DELLA CASA na pewno będzie pomocna.

Jak działa maszynka do robienia lodów DELLA CASA?

Na samym początku wyjmij z maszynki naczynie do mrożenia i włóż je na co najmniej 18 godzin do lodówki, oczywiście najlepiej na noc. Przygotuj masę o ulubionym smaku: śmietankowym, jogurtowym, twarogowym, owocowym (świetnie sprawdzą się owoce sezonowe)… Oryginalne przepisy znajdziesz w opakowaniu, ale z pewnością do głowy przyjdzie Ci wiele autorskich pomysłów na pyszne lody. Następnie schłodź przygotowaną masę. Jak tylko naczynie do mrożenia jest wystarczająco schłodzone, należy je włożyć do naczynia zewnętrznego (żeby nie mroziło Twoich dłoni), umieścić łopatkę mieszającą, przykryć wieczkiem, a na oś łopatki nasadzić rękojeść. Przez otwór w wieczku łatwo wlejesz do naczynia aż 600 ml przygotowanej wcześniej masy, a zaraz po jej przelaniu zacznij płynnie obracać rękojeścią. W zależności od rodzaju lodów mieszaj masę ok. 15-20 minut, po tym czasie możesz podawać deser.

Wskazówka: Do przechowywania domowych lodów doskonale nadają się Zdrowe pojemniki do zamrażarki PURITY.

Jogurtowe orzeźwienie

 

Jeśli zależy Ci na maksymalnej kontroli nad składnikami wykorzystywanymi do produkcji lodów, je także możesz przygotować samodzielnie. Wypróbuj lody o nietradycyjnym, ale za to bardzo orzeźwiającym, smaku mango i imbiru z domowym jogurtem przygotowanym w jogurtownicy BAMBINI.

 

Jogurt domowy

Czego będziesz potrzebować:

1 l świeżego pełnotłustego mleka, 2 łyżki jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii (min. 3% tłuszczu)

Przygotowanie:

  1. Podgrzej mleko do temperatury 80 °C, odstaw je i odczekaj do momentu aż jego temperatura obniży się do 50 °C.
     
  2. Do wystudzonego mleka dodaj dwie łyżki tradycyjnego jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii.  Napełnij pojemniki mieszanką do poziomu 150 ml na miarce, przykryj wieczkami, włóż do torby termicznej, zapnij suwak i pozostaw na 6 godzin w temperaturze pokojowej, aby jogurt dojrzał.
     
  3. Dojrzały jogurt ma zwartą konsystencję. Nawet po odwróceniu pojemnika nie wycieka z niego.

Lody jogurtowe z mango i imbirem

Czego będziesz potrzebować:

1 dojrzałe mango, 300 g jogurtu naturalnego (min. 3% tłuszczu), 10 g imbiru, połowa laski wanilii, 100 ml śmietany 36 %, 100 g cukru, 100 ml wody

Przygotowanie:

  1. Roztwór wody z cukrem należy zagotować. Imbir drobno posiekać, mango obrać i pokroić w kostkę, dodać razem z laską wanilii do wcześniej zagotowanego roztworu. Gotować powoli ok. 15 minut, do momentu aż mango i imbir zmiękną. Po ugotowaniu należy wyjąć laskę wanilii.
     
  2. Roztwór należy odstawić do wystudzenia, następnie odcedzić syrop. Mango i imbir należy zmiksować, dodać śmietanę, jogurt i połowę (ok. 60 ml) syropu.
     
  3. Masę lodową należy schłodzić i przygotować lody w maszynce.

 

Najlepszy rożek? Trdelnik!

 

Historia trdelnika sięga XVIII wieku, ale dopiero całkiem niedawno ktoś pomysłowy wpadł na to, aby wypełniać te kruche spirale słodkiego ciasta lodami. Sami przyznacie, że jest to pomysł wprost genialny! Lody we wszystkich smakach są doskonałym dodatkiem do delikatnego ciasta drożdżowego posypanego cynamonem czy orzeszkami. Wbrew temu, co właśnie przyszło Ci na myśl, przygotowanie tego deseru wcale nie jest skomplikowane. Dzięki formom na tradycyjny trdelnik DELÍCIA z łatwością upieczesz aż dwa trdelniki na raz. Dzięki takiemu deserowi bez wątpliwości zostaniesz gwiazdą każdej imprezy!

Domowy Trdelnik

Czego będziesz potrzebować:

280 g mąki pszennej, 150 ml letniego mleka, 35 g masła, 35 g smalcu, 15 g cukru pudru, 13 g świeżych drożdży, 3 żółtka, szczypta soli

Składniki na posypkę:

200 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 torebka cukru waniliowego

Przygotowanie ciasta:

Z drożdży, mleka i łyżeczki cukru pudru (5 g) należy przygotować zaczyn. Masło i smalec należy  utrzeć z 3 żółtkami na gładką masę, następnie dodać mąkę, resztę cukru (10 g) i wymieszać. Do ciasta dodać zaczyn, dokładnie zagnieść i odstawić na 30 – 45 minut do wyrośnięcia.

Przygotowanie:

  1. Z ciasta należy przygotować wałeczki o długości ok. metra, nawinąć je na formę, końce założyć. Ciasto należy rozwałkować tak, aby nawinięte wałeczki połączyły się ze sobą. Posmarować ciasto masłem i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Piec 20 – 25 minut w temperaturze 200 °C.
     
  2. Podczas pieczenia ciasto należy odwrócić 2 razy o 1/3, jeszcze raz posmarować masłem. Ponownie posmarować masłem i obtoczyć w mieszance cukru z cynamonem. Na koniec zdjąć uchwyt i ostrożnie zsunąć trdelnik.
     
  3. Trdelnik należy rozkroić na połowy i napełnić lodami, bitą śmietaną, owocami, ozdobić tartą czekoladą, kolorową posypką lub polewą.

 

Kraina lodu

Domowe lody można też jeść po prostu łyżeczką. Tym najmłodszym dzieciom z pewnością spodoba się kolorowa, a jednocześnie praktyczna łyżeczka do lodów BAMBINI, którą z łatwością można nabrać lody i jeść je bezpośrednio z niej. Na pewno nie ścieknie nawet kropelka tego smacznego deseru. Możesz też zaserwować lody swoim pociechom w inny ciekawy sposób. Cudownie wyglądają na przykład lodowe kanapki warstwowe w kształcie kwiatka, serduszka i kółeczka.

 

Komentarze

Komentarz można dodać tylko po zalogowaniu/rejestracji.

Zarejestruj się