Komu się nie leni, temu się zieleni

Data publikacji 28.3.2017

Zioła! Bez ich aromatu gotowanie byłyby bez smaku i aromatu. Wyobraź sobie na przykład polską kuchnię bez pietruszki czy majeranku, albo włoską bez bazylii czy oregano. Wiosna już nadeszła, więc to najwyższy czas, aby nasze balkony i parapety wypełniły się zielenią i aromatem świeżych ziół.

Na świecie używa się dziesiątek różnych rodzajów ziół, które dopełniają nie tylko smaku poszczególnych potraw, ale także gastronomicznego obrazu danego kraju lub obszaru. Tradycyjne zioła takie, jak tymianek, oregano, kolendra czy bazylia, niezależnie od tego skąd pochodzą, wraz z upływem czasu zawitały do wielu domów w różnych krajach. Dzięki praktycznym zestawom do uprawy ziół może je uprawiać każdy, nawet w najmniejszym mieszkaniu.

Często nawet „tubylcy” nie zdają sprawy z bogactwa roślin rosnących w ich ogrodach. Przyznajcie z ręką na sercu, kto z Was używał już do gotowania babki lancetowatej? Jej młode listki nadają potrawom orzeźwiającego smaku! Kwiaty babki można marynować podobnie jak kapary. Odrobina piołunu może sałatkom dodać ciekawej nutki smaku. A co dopiero cudownej barwy mniszek lekarski!

Zioła do mięsa

Zioła i mięso to doskonały duet. Większość kucharzy ma już swoje własne, sprawdzone mieszanki. Nie bój się eksperymentować. Damy Ci małe wskazówki, co z czym łączyć. Mięso drobiowe uwielbia rozmaryn, tymianek, liść laurowy, szałwię, kolendrę i imbir. Smak mięsa wieprzowego doskonale wydobędzie estragon, curry, majeranek, szczypiorek i mięta. Zielony pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, pietruszka i estragon łącz bez obaw z wołowiną. Dziczyzny nie obrazisz jałowcem, bazylią, zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. A co z rybami? Te czują się jak w wodzie w marynacie z lawendy, rozmarynu, szałwii, bazylii czy pietruszki.

Domowe masło ziołowe

Wiesz które ziołowe danie da rade przygotować każdy? Masło ziołowe. Może być delikatne lub pikantne, a mimo swojej prostoty w połączeniu ze świeżą bagietką, pieczonymi ziemniakami czy pieczenią stworzy wykwintną kolację. Istnieje całe mnóstwo przepisów na przygotowanie smakowego masła, spośród których z pewnością wybierzesz kombinację idealną dla siebie.

 

Czego będziesz potrzebować

50 ml śmietany kremówki w temperaturze pokojowej (36%), 1 łyżka kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej, szczypta soli, szczypiorek, pietruszka, koperek, bazylia, tymianek, rozmaryn

Przygotowanie

  1. Śmietanę kremówkę wraz z łyżką kwaśnej śmietany przelej do naczynia do przygotowywania masła i intensywnie ubijaj przez około 2 minuty. Jak tylko poczujesz opór masz pewność, że powstało masło.
  2. Zlej maślankę przez otwory do cedzenia. Nie wylewaj jej - jest ona doskonała jako zdrowy napój lub dodatek do potraw.
  3. Otwórz naczynie, dolej ok. 100 ml zimnej wody i dodaj do smaku szczyptę soli i zioła.
  4. Zamknij naczynie i krótko ubijając, wymieszaj.
  5. Przez otwór do cedzenia zlej z naczynia wodę wraz z pozostałą maślanką.
  6. Otwórz naczynie i łyżeczką lub małą szpatułką zbierz masło i przełóż je do maselniczki lub innego odpowiedniego naczynia. Ewentualnie za pomocą folii spożywczej uformuj z masła wałeczek i włóż do lodówki, aby stwardniało.
  7. Tak przygotowane masło możesz przechowywać w lodówce co najmniej 7 dni.

Komentarze

Komentarz można dodać tylko po zalogowaniu/rejestracji.

Zarejestruj się