DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyKolory lata w słoiczku

Kolory lata w słoiczku

Przepisy
28.06.2017
dżem - obrazek

Gospodynie uwielbiają słoiki w każdym rozmiarze z kolorową, a przede wszystkim smaczną zawartością, którą przygotowały własnoręcznie i najlepiej ze swoich owoców. TESCOMA to doskonale rozumie i dlatego wypróbowała dla Was trzy nowe receptury na przekształcenie truskawek, orzeźwiających cytryn i aromatycznej bazylii w kulinarne perełki, którymi urozmaicisz swoje menu.
Dżem truskawkowy - obrazek

Dżem truskawkowy z miętą
Sezon na dojrzewanie i zbiory owoców już się rozpędza, a zaczyna się oczywiście od truskawek. Te, których nie zdążysz zjeść, dodać do ciasta, tortu czy lodów bardzo łatwo zachowasz na chłodne dni w formie domowych dżemów i marmolad. Podczas ich przygotowywania możesz wypróbować jedyne w swoim rodzaju połączenie smaku truskawek i mięty.

Czego będziesz potrzebować
1 kg drobno pokrojonych truskawek, 600 g cukru kryształu, 20 g pektyny (ewentualnie środka żelującego), 3 listki mięty

Jak to zrobić
Pokrojone truskawki włóż do garnka, zasyp cukrem wymieszanym z pektyną lub środkiem żelującym. Dodaj miętę i mieszaj, dopóki cukier się nie rozpuści i mieszanka nie zacznie bulgotać. Potem gotuj jeszcze około pięć minut.

Wskazówka: Aby upewnić się, czy dżem jest gotowy, nabierz trochę na łyżeczkę, nałóż na zimny (najlepiej schłodzony) talerzyk i przechyl go. Jeśli mieszanka nie ścieka, dżem jest gotowy. Wyjmij miętę, dżem przelej do przygotowanych, wysterylizowanych słoików. Zagotuj w Zestawie do pasteryzacji DELLA CASA w temperaturze 80 °C w czasie do 20 minut.
Dżem cytrynowo – waniliowy - obrazek

Dżem cytrynowo – waniliowy
Nie każdy ma ogródek lub chęci i czas na hodowanie własnych owoców i warzyw. Nawet jeśli jesteś jedną z tych osób, nie musisz odmawiać sobie naleśników z domowym dżemem, nie zaszkodzi nawet, jeśli przegapisz zbiory owoców sezonowych. Doskonale smakuje, a co więcej ciekawie wygląda na przykład dżem z cytryn, które są dostępne przez cały rok.

Czego będziesz potrzebować
6 cytryn z cienką skórką, najlepiej ekologicznych, 6 filiżanek cukru kryształu, 1 rozkrojona wzdłuż laska wanilii

Jak to zrobić
Z cytryn odkrój końcówki, a następnie pokrój je na cienkie plasterki. Pozbądź się wszystkich pestek i rozkrój plasterki na ćwiartki. Umieść je w wysokim garnku z grubym dnem i wlej do nich 5 filiżanek wody. Doprowadź mieszankę do wrzenia i obniż temperaturę tak, aby mieszanka – bez przykrycia – gotowała się delikatnie ok. 45 – 60 minut, aż cytryny nie zmiękną. Kontroluj i często mieszaj zawartość garnka. Bardzo ważne jest, aby kuchenka była ustawiona na bardzo niską moc. Następnie dodaj cukier i laskę wanilii i gotuj bez przykrycia kolejne 45 – 60 minut. W razie potrzeby dolej trochę wody.

Wskazówka: Aby upewnić się, czy dżem jest gotowy, nabierz trochę na łyżeczkę, nałóż na zimny (najlepiej schłodzony) talerzyk i przechyl go. Jeśli mieszanka nie ścieka, dżem jest gotowy. Wyjmij laskę wanilii, dżem przelej do przygotowanych, wysterylizowanych słoików. Zagotuj w Zestawie do pasteryzacji DELLA CASA w temperaturze 80 °C w czasie do 20 minut.
Pesto bazyliowe - obrazek

Pesto bazyliowe
W czerwcu o swoje miejsce w kuchni zabiegają także zioła. Jeśli w tym roku wyjątkowo dobrze rośnie u Ciebie bazylia, gratulujemy! Możesz przystąpić do produkcji domowego pesto, z dodatkiem którego łatwo i szybko wyczarujesz wiele, nie tylko włoskich, specjalności. Możesz je dodać do makaronu, gnocchi, wykorzystać do smarowania świeżych grzanek do sałatki lub do mięsa wołowego lub kurczaka przygotowanego na grillu.

Czegoś będziesz potrzebować
2 wiązanki świeżej bazylii, 30 orzeszków piniowych, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki tartego parmezanu, 2 łyżki wysokiej jakości startego sera owczego (Pecorino), 2 dl oliwy z oliwek extra virgin, sól gruboziarnista

Jak to zrobić
Wszystkie składniki rozdrobnij w moździerzu stopniowo dolewając oliwę. Pesto możesz mieć zawsze w pogotowiu w lodówce, dzięki właściwościom konserwującym oliwy z oliwek wytrzyma w słoiczkach nawet do kilku tygodni. Możesz je także rozdawać jako miłą niespodziankę swoim znajomym. Pyszny prezent w małym słoiczku na pewno każdemu sprawi przyjemność.