DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się

Jak wybrać nóż kuchenny

Jak wybrać nóż kuchenny - obrazek
Zastanawiasz się, jakie noże kupić, aby wspaniale kroiły, a jednocześnie ich używanie było bezpieczne, idealnie leżały w dłoni i służyły Ci przez lata? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie krótki przewodnik, który pomoże Ci w wyborze.

Przed wyborem powinniśmy się zastanowić nad tym, co i w jakiej ilości będziemy kroić, jak często i ile jesteśmy w stanie wydać na zakup noży. W zależności od tego wybierzesz kształt ostrza, ale też jego profil, który wpływa na płynność krojenia i ma wpływ na ciężar oraz cenę noża.

Możesz wybierać także w zależności od techniki trzymania noża oraz antypoślizgowego wykończenia rękojeści.

Możesz kupić noże osobno lub kupić cały komplet noży najbardziej przydatnych w kuchni sprzedawanych razem z blokiem do ich łatwego przechowywania.

Wyborowi noży warto poświęcić trochę czasu. Na co zwrócić uwagę w pierwszej kolejności?
Noże FeelWood - obrazek


Kształt ostrza

Różne rodzaje produktów i sposoby krojenia wymagają odpowiedniego kształtu i długości ostrzy, a czasem i rękojeści. Dlatego posiadamy w ofercie oprócz noży uniwersalnych, kuchennych i do porcjowania także specjalne noże do pieczywa, warzyw, serów czy szynki, jak również nóż rzeźniczy, do filetowania, nóż do usuwania kości czy nóż do wykrawania. Produkujemy także stale zyskujące na popularności japońskie noże Santoku czy noże specjalne, jak nóż do ostryg czy arbuza.
 

Profil i sposób ostrzenia

Profil noży jest uwarunkowany sposobem produkcji i ma wpływ na ich cenę. Noże wytłaczane z płata wysokiej jakości stali nierdzewnej, którym następnie w kilku krokach ostrzy się idealne ostrze, są lekkie (dlatego częściej odpowiadają kobietom), a zatem i tańsze. W zupełności jednak wystarczą do krojenia zwykłej ilości składników w gospodarstwie domowym.
Noże - obrazek
W przeciwieństwie do nich noże wykuwane na gorąco są formowane w kształt litery „V” aż do ostrza, które następnie wystarczy jedynie naostrzyć. Dzięki profilowi w kształcie litery „V”, ostrze łatwiej przechodzi przez krojone składniki, dlatego nie zmęczysz się pracując z tego typu nożem nawet podczas długotrwałego krojenia. Z tego powodu odpowiadają również profesjonalnym kucharzom. W naszej ofercie posiadamy linię PRECIOSO, która łączy zalety obu typów noży.
 

Rękojeść i technika trzymania

Noże możesz trzymać klasycznie albo tak, jak profesjonalni kucharze – a więc nie tylko za rękojeść, ale częściowo również za ostrze. W tym celu możesz kupić specjalne noże z gładkim przejściem pomiędzy rękojeścią a ostrzem. Rękojeści wszystkich naszych noży są ukształtowane tak, aby można było je trzymać wygodnie i bezpiecznie, co więcej, wspomniane już noże PRECIOSO wyposażyliśmy w specjalne antypoślizgowe wykończenie, dzięki któremu możesz bez ryzyka kroić nawet mokrymi dłońmi lub pokrytymi tłuszczem.