Jak w trzech krokach przygotować doskonały stek wołowy

Data publikacji 20.2.2018

Wielu ludzi twierdzi, że najlepszy stek, to ten przygotowany na grillu… Naszym zdaniem, tak samo delikatną sztukę można zrobić samemu w domu. Na początek trzeba przygotować kawałek dobrej jakości mięsa (kilka wskazówek jak je wybrać, znajdziesz poniżej), sól, pieprz i odpowiednią patelnię.

Po pierwsze: Mięso!

Aby móc rozkoszować się smakiem idealnego steka, wystarczą 3 składniki. Dobre mięso, pieprz i sól. Jeśli mięso jest tęgie, warto użyć nakłuwacza. Kiedy przyprawiać? Dopiero na samym końcu! Najlepiej świeżo mieloną solą morską i pieprzem, ewentualnie marynatą z oliwy z oliwek z czosnkiem, tymiankiem lub rozmarynem (wystarczy marynować kilka chwil).

Od lewej: RIB EYE STEAK, HANGER STEAK, RUMPSTEAK, STRIPLOIN STEAK, FLANK STEAK

 

Z odrobiną podstaw teoretycznych, smaczny stek wołowy przygotuje nawet początkujący kucharz. No… pod warunkiem, że posiądzie wiedzę językową, albo skorzysta z naszego praktycznego mini-słownika:

 

FILET MIGNON lub inaczej FILET DE BOEUF to mały stek z końcówki polędwicy.

FILLET (TENDERLOIN) to okrągła część polędwicy wołowej.

PORTERHOUSE to plaster mięsa z kością, w której delikatna polędwica styka się z mięsistym rostbefem.

T-BONE STEAK to to samo, co PORTERHOUSE STEAK, ale jest ogólnie mniejszy i podzielony na cieńsze plastry.

STRIPLOIN STEAK znany także jako NEW YORK STRIP, to stek z wysokiej części rostbefu.

SIRLOIN STEAK to stek z niskiego rostbefu.

RIB EYE STEAK czyli wołowy stek z górnej części żebrowej – chodzi o plaster antrykotu.

FLANK STEAK to szeroki kawałek płaskiej łaty wołowej.

HANGER STEAK to stek ze szpondra wołowego.

RUMPSTEAK czyli rumsztyk – kawałek mięsa bez kości, odkrojony z tylnego udźca.

Aby mięso było naprawdę kruche, nie może pochodzić ze świeżego uboju. W takim razie należy wybrać mięso dojrzałe, które można poznać po ciemniejszym kolorze. Każdy dobry rzeźnik doradzi Ci, który kawałek mięsa będzie odpowiedni na stek.

Po drugie: Przygotowanie

Jeśli lubisz krwawy stek, wystarczy Ci tylko patelnia. W przeciwnym razie, rozgrzej piekarnik do 180 °C. Steki o stopniu wysmażenia mediummedium well lub well done, trzeba będzie krótko dopiec w piekarniku.

Jeśli masz kawałek mięsa w całości, nie bój się pokroić go na naprawdę grube plastry – minimum 2,5 centymetrowe. Zbyt cienki stek będzie twardy i suchy. Mięso osusz ścierką, nadmiar wody podczas przygotowywania steków jest niepożądany. Następnie pozostaw na trochę, aby osiągnęło temperaturę pokojową.

Mocno rozgrzej patelnię, najlepiej taką, której będzie można później użyć także w piekarniku. Jak tylko zacznie się z niej dymić, zmniejsz moc kuchenki na średnią i umieść mięso na suchej patelni. Opiekaj stek 2 – 3 minuty z każdej strony, a następnie zdejmij z kuchenki. Gotowe! Teraz stek jest krwisty – rare. Jeśli taki lubisz, możesz go już serwować. Wolisz wypieczony? Włóż patelnię ze stekiem do piekarnika i piecz ok. 5 – 8 minut, aby uzyskać stek medium, lub 12 – 15 minut, aby osiągnął stopień wypieczenia well done.

Po trzecie: Serwowanie!

Nie zapomnij, że mięso po dopieczeniu, musi jeszcze chwilę odpoczywać. Jeśli pokroisz je od razu, wycieknie z niego sok. Pozostaw więc stek na 5 minut na ciepłej patelni, przykryty pokrywką. W czasie kiedy Twój stek odpoczywa, przygotuj dodatki i podgrzej talerze. Przed podaniem, przypraw mięso świeżo mielonym pieprzem i solą. Aby nic nie zakłóciło Twojej uczty pamiętaj o nożach do steków! Specjalnie ostrzone ząbki łatwo pokroją nawet bardziej surowe części mięsa.

 

 

Komentarze

Komentarz można dodać tylko po zalogowaniu/rejestracji.

Zarejestruj się


Powiązane produkty

Video
67,90 zł (brutto)
119,00 zł (brutto)
Promocja Video
93,90 zł (brutto)
-21 %
209,00 zł (brutto)
Promocja Video
167,00 zł (brutto)
-20 %
Video
66,90 zł (brutto)
Video
66,90 zł (brutto)