Jak dobrze upiec gęś?

Data publikacji 9.11.2016

Do przygotowania złotej świętomarcińskiej pieczeni będziesz potrzebować tylko podstawowych składników i odrobinę cierpliwości. Gęś piecz powoli i cierpliwie, a przemieni się ona w doskonałe świąteczne danie. Wystarczy trzymać się kilku podstawowych zasad, a efekt na pewno przerośnie Twoje najśmielsze oczekiwania.

Aby pieczeń była naprawdę soczysta i wypieczona na złoto, zadbaj o to aby mieć czas na rozpoczęcie jej przygotowywania dzień wcześniej. W pierwszej kolejności musisz gęsi pozwolić się „zaaklimatyzować”. Błędem było by wyciągnięcie gęsi prosto z lodów czy zamrażarki i włożenie jej prosto do piekarnika. Wyciągnij ją z lodówki na trzy godziny przed pieczeniem i pozostaw na blacie kuchennym lub w innym ciepłym miejscu, aby odpoczęła. W ten sposób zapobiegniesz szokowi termicznemu, który nie jest dobry dla żadnej pieczeni. Podczas oczekiwania możesz usunąć z gęsi zapomniane piórka.

Składniki nie wymagają żadnych eksperymentów. Smak gęsiny jest wystarczająco wyrazisty, a do jego przyprawienia wystarczy sprawdzona para – sól i kminek. Jeżeli jednak zatęsknisz za innym wariantem, możesz włożyć do środka gęsi pokrojone jabłka, gruszki lub posmarować ją miodem na chwilę przed zakończeniem pieczenia.

W przypadku gęsi kluczową rolę odgrywa czas pieczenia. Gęś powinno się piec powoli przy niskiej temperaturze, idealny czas pieczenia to 12 – 15 godzin. Rozgrzej więc piekarnik do temperatury 70 – 80 °C już wieczorem i włóż do niego gęś. Piecz ją przykrytą i nie myśl o jej ciągłym kontrolowaniu. Najlepiej jeśli pójdziesz spać i po prostu zapomnisz o piekarniku. Zabrania się odkrywania pokrywki czy przekłuwania mięsa! Nie musisz się obawiać, że w ciągu nocy mięso się przypali. Wręcz odwrotnie, podczas powolnego pieczenia gęś puści tłuszcz i rano będzie wyglądać raczej jak duszona nie pieczona. Godzinę przed zakończeniem pieczenia zwiększ temperaturę do 180 °C, polej gęś sosem i pozwól się jej zazłocić. 

Chrupiąca pieczeń smakuje doskonale z kiszoną i słodką kapustą i bułczanymi lub wiedeńskimi knedlikami. Młode Świętomarcińskie wino lub mocno schłodzone piwo zaserwowane do potrawy idealnie podkreśli jej smak.

Komentarze

Komentarz można dodać tylko po zalogowaniu/rejestracji.

Zarejestruj się


Powiązane produkty

Darmowa dostawa
256,00 zł (brutto)
Video
119,00 zł (brutto)
Video
60,00 zł (brutto)
Polecamy Video
51,00 zł (brutto)
Darmowa dostawa
444,00 zł (brutto)
Video
102,00 zł (brutto)