-
PieczeniePolecamy
-
PieczeniePolecamy

Jak dobrze upiec gęś?
Do przygotowania złotej świętomarcińskiej pieczeni będziesz potrzebować tylko podstawowych składników i odrobinę cierpliwości. Gęś piecz powoli i cierpliwie, a przemieni się ona w doskonałe świąteczne danie. Wystarczy trzymać się kilku podstawowych zasad, a efekt na pewno przerośnie Twoje najśmielsze oczekiwania.
Aby pieczeń była naprawdę soczysta i wypieczona na złoto, zadbaj o to aby mieć czas na rozpoczęcie jej przygotowywania dzień wcześniej. W pierwszej kolejności musisz gęsi pozwolić się „zaaklimatyzować”. Błędem było by wyciągnięcie gęsi prosto z lodów czy zamrażarki i włożenie jej prosto do piekarnika. Wyciągnij ją z lodówki na trzy godziny przed pieczeniem i pozostaw na blacie kuchennym lub w innym ciepłym miejscu, aby odpoczęła. W ten sposób zapobiegniesz szokowi termicznemu, który nie jest dobry dla żadnej pieczeni. Podczas oczekiwania możesz usunąć z gęsi zapomniane piórka.
Składniki nie wymagają żadnych eksperymentów. Smak gęsiny jest wystarczająco wyrazisty, a do jego przyprawienia wystarczy sprawdzona para – sól i kminek. Jeżeli jednak zatęsknisz za innym wariantem, możesz włożyć do środka gęsi pokrojone jabłka, gruszki lub posmarować ją miodem na chwilę przed zakończeniem pieczenia.
W przypadku gęsi kluczową rolę odgrywa czas pieczenia. Gęś powinno się piec powoli przy niskiej temperaturze, idealny czas pieczenia to 12 – 15 godzin. Rozgrzej więc piekarnik do temperatury 70 – 80 °C już wieczorem i włóż do niego gęś. Piecz ją przykrytą i nie myśl o jej ciągłym kontrolowaniu. Najlepiej jeśli pójdziesz spać i po prostu zapomnisz o piekarniku. Zabrania się odkrywania pokrywki czy przekłuwania mięsa! Nie musisz się obawiać, że w ciągu nocy mięso się przypali. Wręcz odwrotnie, podczas powolnego pieczenia gęś puści tłuszcz i rano będzie wyglądać raczej jak duszona nie pieczona. Godzinę przed zakończeniem pieczenia zwiększ temperaturę do 180 °C, polej gęś sosem i pozwól się jej zazłocić.
Chrupiąca pieczeń smakuje doskonale z kiszoną i słodką kapustą i bułczanymi lub wiedeńskimi knedlikami. Młode Świętomarcińskie wino lub mocno schłodzone piwo zaserwowane do potrawy idealnie podkreśli jej smak.
Komentarze
Komentarz można dodać tylko po zalogowaniu/rejestracji.
Zarejestruj się