Historia herbaty

Data publikacji 21.9.2016
files/blog/caj/sang-nung.jpg

Chiński cesarz Sang Nung

Jedna z legend o powstaniu herbaty głosi, że odkrył ją więcej niż 4750 lat temu chiński cesarz Szeng-Nung, zwany Boskim władcą. Podczas gdy medytował w lesie na rozpalonym obok ognisku w naczyniu gotowała się woda, kiedy zawiał wiatr z rosnącego nieopodal drzewa opadło kilka suchych listków. Wpadły one do naczynia z wodą i w przeciągu chwili powietrze wypełnił delikatny nieznany zapach, który przerwał medytację cesarza. Spróbował on powstałego napoju, od tego czasu ludzie mogą rozsmakowywać się w znanej dzisiaj już wszystkim herbacie.

Nie potwierdzimy autentyczności tej legendy, umiemy jednak doradzić, jak najlepiej przyrządzać herbatę w sposób tradycyjny oraz nietradycyjny, gorącą i mrożoną, odpowiednią na każdą porę roku.

Zielona herbata – „prawdziwa herbata”

Prawdziwa, dlatego że przygotowuje się ją z liści krzewu herbacianego. Zawiera mniej kofeiny niż czarna herbata. Jej właściwości lecznicze, przyjemny smak i różne odcienie zieleni plasują ją w czołówce herbat.

 

Przygotowanie ciepłej herbaty

  1. Wsyp herbatę do sitka dzbanka TEO.
     
  2. Przepłucz ją gorącą wodą.
     
  3. Zalej herbatę i podawaj.

Wskazówka: optymalną temperaturę wody sprawdzisz w prosty sposób. Jeżeli potrafisz przytrzymać dłoń na dzbanku z gorącą wodą, jej temperatura jest idealna. Czy wiedziałeś, że wysokiej jakości zielonej herbaty nie musisz cedzić?

Gadżet: odpowiednią temperaturę herbaty utrzymasz na dłużej za pomocą termoizolacyjnego pokrowca 

 

Przygotowanie mrożonej herbaty

Kiedy zaskoczy Cię gorące babie lato, idealnym orzeźwieniem będzie mrożona herbata! Jak ją zrobić? Łatwo!

files/blog/caj/zeleny-caj.jpg

Metoda „na gorąco”

  1. Przygotuj odpowiednią ilość herbaty i wsyp ją do sitka dzbanka TEO.
  2. Do dzbanka wlej gorącą wodę i zaparz herbatę.
  3. Posłodź cukrem lub miodem.
  4. Do dzbanka TEO włóż zmrożony wkład chłodzący.
  5. W razie potrzeby dosyp lodu.

Wskazówka: herbata zachowa wszystkie aktywne właściwości jeśli gorącym naparem zalejesz lód. W ten sposób dojdzie do szoku termicznego. Napój będzie pobudzający oraz zachwyci wyraźnym smakiem.

files/blog/caj/ledovy-caj.jpg

Metoda „na zimno”

  1. Przygotuj odpowiednią ilość herbaty i wsyp ją do sitka dzbanka TEO.
  2. Zalej zimną wodą do poziomu 2/3 wysokości dzbanka i zaparzaj ok. 10 – 15 minut.
  3. Odcedź, wrzuć kostki lodu.
  4. Nasz pokrowiec termoizolacyjny zatroszczy się o to, aby herbata zachowała orzeźwiającą temperaturę.

Wskazówka: poprzez przygotowanie metodą „na zimno” można obniżyć zawartość kofeiny do minimum, natomiast zawartość witaminy C pozostaje na maksymalnym poziomie. Napój jest delikatniejszy, orzeźwiający i nie wykazuje właściwości pobudzających.

"Herbata ożywia naszą wyobraźnię,

podtrzymuje omdlewającą głowę

ipozwala zachować spokój duszy.

Edmund Waller"

 

Lapacho – herbata Inków 

Inaczej leczniczy napój z drzewa życia. Drzewa życia rosną w południowoamerykańskich Andach. Ususzone kambium (tkanka roślinna znajdująca się po wewnętrznej stronie kory) pozyskuje się z drzew co najmniej 50- letnich. Właściwości nieHERBATY (nie przygotowuje się jej z liści krzewu herbacianego) Lapacho są niesamowite – wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, dodatkowo jest silnym antyoksydantem. W smaku jest lekko słodkawa z delikatną nutką goryczy.

 

Jak przygotować LAPACHO?

 

  1. Czubata łyżeczka Lapacho
     
  2. Litr wody

 

PRZYGOTOWANIE

Lapacho należy pogotować w wodzie, zdjąć z płomienia i odstawić na 10 – 15 minut. Dosmakować miodem. Pić letni.

Wskazówka: nigdy nie przygotowuj Lapacho w naczyniach aluminiowych lub ocynkowanych czy plastikowych.

Komentarze

Komentarz można dodać tylko po zalogowaniu/rejestracji.

Zarejestruj się


Powiązane produkty

Video
11,80 zł (brutto)
32,90 zł (brutto)
Promocja Video
23,90 zł (brutto)
-27 %
Video
18,90 zł (brutto)
44,90 zł (brutto)
Promocja Video
29,90 zł (brutto)
-33 %
45,90 zł (brutto)
Promocja Video
31,90 zł (brutto)
-30 %