Historia herbaty

Data publikacji 21.9.2016

Chiński cesarz Sang Nung

Jedna z legend o powstaniu herbaty głosi, że odkrył ją więcej niż 4750 lat temu chiński cesarz Szeng-Nung, zwany Boskim władcą. Podczas gdy medytował w lesie na rozpalonym obok ognisku w naczyniu gotowała się woda, kiedy zawiał wiatr z rosnącego nieopodal drzewa opadło kilka suchych listków. Wpadły one do naczynia z wodą i w przeciągu chwili powietrze wypełnił delikatny nieznany zapach, który przerwał medytację cesarza. Spróbował on powstałego napoju, od tego czasu ludzie mogą rozsmakowywać się w znanej dzisiaj już wszystkim herbacie.

Nie potwierdzimy autentyczności tej legendy, umiemy jednak doradzić, jak najlepiej przyrządzać herbatę w sposób tradycyjny oraz nietradycyjny, gorącą i mrożoną, odpowiednią na każdą porę roku.

Zielona herbata – „prawdziwa herbata”

Prawdziwa, dlatego że przygotowuje się ją z liści krzewu herbacianego. Zawiera mniej kofeiny niż czarna herbata. Jej właściwości lecznicze, przyjemny smak i różne odcienie zieleni plasują ją w czołówce herbat.

 

Przygotowanie ciepłej herbaty

  1. Wsyp herbatę do sitka dzbanka TEO.
     
  2. Przepłucz ją gorącą wodą.
     
  3. Zalej herbatę i podawaj.

Wskazówka: optymalną temperaturę wody sprawdzisz w prosty sposób. Jeżeli potrafisz przytrzymać dłoń na dzbanku z gorącą wodą, jej temperatura jest idealna. Czy wiedziałeś, że wysokiej jakości zielonej herbaty nie musisz cedzić?

Gadżet: odpowiednią temperaturę herbaty utrzymasz na dłużej za pomocą termoizolacyjnego pokrowca 

 

Przygotowanie mrożonej herbaty

Kiedy zaskoczy Cię gorące babie lato, idealnym orzeźwieniem będzie mrożona herbata! Jak ją zrobić? Łatwo!

Metoda „na gorąco”

  1. Przygotuj odpowiednią ilość herbaty i wsyp ją do sitka dzbanka TEO.
  2. Do dzbanka wlej gorącą wodę i zaparz herbatę.
  3. Posłodź cukrem lub miodem.
  4. Do dzbanka TEO włóż zmrożony wkład chłodzący.
  5. W razie potrzeby dosyp lodu.

Wskazówka: herbata zachowa wszystkie aktywne właściwości jeśli gorącym naparem zalejesz lód. W ten sposób dojdzie do szoku termicznego. Napój będzie pobudzający oraz zachwyci wyraźnym smakiem.

Metoda „na zimno”

  1. Przygotuj odpowiednią ilość herbaty i wsyp ją do sitka dzbanka TEO.
  2. Zalej zimną wodą do poziomu 2/3 wysokości dzbanka i zaparzaj ok. 10 – 15 minut.
  3. Odcedź, wrzuć kostki lodu.
  4. Nasz pokrowiec termoizolacyjny zatroszczy się o to, aby herbata zachowała orzeźwiającą temperaturę.

Wskazówka: poprzez przygotowanie metodą „na zimno” można obniżyć zawartość kofeiny do minimum, natomiast zawartość witaminy C pozostaje na maksymalnym poziomie. Napój jest delikatniejszy, orzeźwiający i nie wykazuje właściwości pobudzających.

"Herbata ożywia naszą wyobraźnię,

podtrzymuje omdlewającą głowę

ipozwala zachować spokój duszy.

Edmund Waller"

 

Lapacho – herbata Inków 

Inaczej leczniczy napój z drzewa życia. Drzewa życia rosną w południowoamerykańskich Andach. Ususzone kambium (tkanka roślinna znajdująca się po wewnętrznej stronie kory) pozyskuje się z drzew co najmniej 50- letnich. Właściwości nieHERBATY (nie przygotowuje się jej z liści krzewu herbacianego) Lapacho są niesamowite – wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, dodatkowo jest silnym antyoksydantem. W smaku jest lekko słodkawa z delikatną nutką goryczy.

 

Jak przygotować LAPACHO?

 

  1. Czubata łyżeczka Lapacho
     
  2. Litr wody

 

PRZYGOTOWANIE

Lapacho należy pogotować w wodzie, zdjąć z płomienia i odstawić na 10 – 15 minut. Dosmakować miodem. Pić letni.

Wskazówka: nigdy nie przygotowuj Lapacho w naczyniach aluminiowych lub ocynkowanych czy plastikowych.

Komentarze

Komentarz można dodać tylko po zalogowaniu/rejestracji.

Zarejestruj się