-
PieczeniePolecamy
Halloweenowe gotowanie - przygotuj się na najstraszliwszą ucztę tego roku
Wycięte dynie ze świeczką, czarownice, duchy, czarne koty, miotły, ogień, potwory, kościotrupy, sowy, puchacze i inne. To atrybuty święta, które nie ma u nas jeszcze tradycji, ale pomału się zadamawia. Może dlatego, że chodzi o święto z magiczną atmosferą, z dyni można przygotować pyszne potrawy, a do ciasteczek w kształcie grobu nie wgryziesz się o żadnej innej porze roku ;-)
Wykrawanie jako dyscpylina w sztuce czyli: czy masz już carvingowe noże?
Jeśli nie, zerknij na nasz zestaw do dekorowania warzyw i owoców - dyni, marchwi, białej rzepy i rzodkiewek, ogórków, cukinii, pora, jabłek, gruszek, mango, melona i innych. Zestaw zawiera 6 specjalnych dłutek do wykrawania, ceramiczną ostrzałkę i pojemnik umożliwiający bezpieczne przechowywanie narzędzi.
Jak obrać dynię? Mamy najlepsze akcesoria!
Nasz skrobak łatwo, szybko i bezpiecznie pozbawi dynię twardej skórki. Grubość plasterków jest regulowana, dlatego skrobak jest odpowiedni do różnych rodzajów dyni, a więc tych z cienką i grubą skórką. Ostrze jest idealnie ostre, wyposażone w ochronne etui umożliwiające bezpieczne przechowywanie.
Co jeszcze może Ci się przydać?
Co z obraną dynią? Mamy przepis!
Zupa dyniowa z imbirem, koprem włoskim i mleczkiem kokosowym
Składniki:
1 kg dyni (po oczyszczeniu), 1 l warzywnego bulionu, 2 łyżki oleju kokosowego, 2 cebule, 2 łyżki całej kolendry, 100 ml mleczka kokosowego, 1 łyżka czerwonej pasty curry, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 limonka, ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki nasion kolendry, szczypta cynamonu, suszone chilli do smaku, 4 ząbki czosnku
Pozbaw dynię skórki i nasion, a miąższ pokrój na centymetrowe kostki. W garnku rozgrzej olej kokosowy, dodaj pokrojoną na drobno cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj pokrojoną dynię i podsmażaj ją około 10 minut, aż osiągnie złote zabarwienie. Dodaj posiekany czosnek, pastę curry, imbir, chili, kolendrę, kmin, kurkumę, koper i wszystko podsmażaj przez krótki czas. Zalej bulionem warzywnym tak, aby wszystkie warzywa były zanurzone i gotuj przez około 20 minut. Ugotowaną dynię zblenduj na gładki krem z mleczkiem kokosowym, sokiem z limonki i cynamonem. Dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj z pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni, dodaj parę kropli oleju z pestek dyni i odrobinę śmietany.
Jak wielka jest Twoja dynia?
Waga, która da sobie radę z olbrzymią dynią i walizką na urlop
Potrzebujesz zważyć dynię, arbuza, koszyki z owocami czy podręczny bagaż podróżny? Ta waga waży aż do 15 kg! Co więcej, posiada wyświetlacz LCD z dużymi cyframi, który jest dobrze czytelny nawet z większej odległości, umożliwia stopniowe ważenie produktów na jej powierzchni lub w odpowiednim naczyniu.
Powierzchnię ważącą wykonaną z wytrzymałego szkła łatwo utrzymać w czystości.
Mogą Cię zainteresować:
Jak zapalić świeczkę w dyni?
Wypróbuj zapalarkę plazmową, która nie potrzebuje baterii, gazu ani gniazdka elektrycznego. Wystarczy jej USB!
Zapalarka plazmowa GrandCHEF tworzy wiązkę plazmową, która niezawodnie zapala palniki gazowe, ale także inne palne elementy, i to nawet przy silnym wietrze czy przeciągu. Jest więc doskonała do użytku także na zewnątrz, idealna na grille w ogrodzie, do kuchenek gazowych, lamp katalitycznych, aromalamp, papierowej podpałki w kominkach itp.
Zapalarka posiada zintegrowany akumulator litowo-jonowy z łatwym ładowaniem, przy pomocy dołączonego kabla, ze wszystkich urządzeń wyposażonych w port USB z napięciem DC 5V, np. komputera, power banka, ładowarki do telefonu itd. Co więcej, została wyposażona w blokadę bezpieczeństwa oraz kontrolkę LED.
W pełni naładowany akumulator posiada energię na co najmniej 100 zapaleń, aby w pełni naładować akumulator potrzeba około półtorej godziny.
Komentarze
Komentarz można dodać tylko po zalogowaniu/rejestracji.
Zarejestruj się