Domowe syropy bez chemii

Data publikacji 30.6.2017

Przelej smak letnich owoców prosto do szklanki! Z pomocą innowacyjnego zestawu do przygotowywania soków DELLA CASA poradzisz sobie ze zrobieniem wyśmienitego domowego soku bez wzmacniaczy smaku i konserwantów. Umieść nakładkę z wysokiej jakości wytrzymałego plastiku na wybranym garnku o średnicy 24 cm, dodaj wodę, owoce lub warzywa, cukier do smaku i po 90 minutach, podczas których nie musisz bez przerwy stać obok garnka, sok będzie gotowy! Pod wpływem gorącej pary owoce puszczą sok. Potem wystarczy już tylko zwolnić zabezpieczenie silikonowego wężyka i przelać syrop bezpośrednio do butelek odpowiednich do jego przechowywania.

 

Nie kupuj syropów, rób je sam!

Z 1 kg owoców (ale także warzyw) i 1 kg cukru przygotujesz 1,5 litra tradycyjnego domowego syropu. Ilość białego cukru możesz zmniejszyć lub zastąpić go cukrem trzcinowym.

Z czego zrobisz syrop?

Truskawki, porzeczki, agrest, maliny, borówki, czarny bez, żurawina, winogrona, jabłka, gruszki, wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie, śliwki, dynie czy rabarbar. Wszystkie te owoce przetestowaliśmy bezpośrednio w TESCOMIE, w naszej kuchni eksperymentalnej. Co z tego wynikło? Już nigdy nie będziemy pić kupowanych syropów! Żaden zamiennik nie dorówna aromatycznemu smakowi domowych syropów przygotowanych ze świeżych owoców.

Proces przygotowania krok po kroku

1. Do garnka o Ø 24 cm wlej 2 l wody i umieść na nim pojemnik na sok z włożonym sitem parowym i zawieszonym wężykiem.

2. Ok. połowę rozgniecionych lub pokrojonych owoców lub warzyw (500 g) rozłóż w sicie parowym i zasyp połową cukru kryształu (500 g). Następnie dodaj drugą połowę owoców lub warzyw i posyp pozostałym cukrem.

Wskazówka: Aby smak był wyraźniejszy, dodaj do mieszanki łyżkę kwasku cytrynowego lub tartego imbiru, ewentualnie laskę cynamonu, anyż lub inną przyprawę w zależności od tego, co lubisz.

3. Zestaw przykryj pokrywką, ustaw na kuchence i włącz na najwyższą moc. Jak tylko woda w garnku się zagotuje zmniejsz moc kuchenki tak, aby tylko delikatnie bulgotała.

4. Owoce lub warzywa gotuj w sposób opisany w powyżej ok. 90 minut, co każdych ok. 25 minut ostrożnie wymieszaj. Gorąca para naruszy strukturę owoców lub warzyw znajdujących się w sicie parowym i uwolni sok, który spłynie do pojemnika.

Wskazówka: Miąższ owoców lub warzyw, który zostanie w sicie parowym po przygotowaniu soku, możesz wykorzystać do przygotowania dżemów lub jako nadzienie do drożdżówek i ciast.

5. Po zakończeniu przygotowywania soku wyłącz kuchenkę, a zestaw razem z garnkiem przenieś w miejsce, w którym wygodnie zlejesz syrop do butelek. Zdejmij wężyk z brzegu sita i wsuń go do szyjki wcześniej wysterylizowanej butelki z klipsem DELLA CASA (ewentualnie do innej odpowiedniej butelki). Przesuwając kółeczko do tyłu otwórz zamknięcie wężyka i zlej gorący syrop do butelki.

Następnie od razu zamknij butelkę i odstaw do wystygnięcia. Syrop domowy możesz przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce nawet 1 rok.

 

Jak domowy syrop zamienić w lemoniadę?

Wezwij na pomoc Syfon do przygotowywania napojów gazowanych myDRINK. Wlej do butelki syrop (ilość ustal w zależności od smaku) i wodę niegazowaną, zamknij zaworem do napełniania i włóż do syfonu. Przycisk do nasycania gazem naciśnij krótko (krócej niż sekundę) 6 do 10 razy pod rząd i przygotuj orzeźwiającą domową lemoniadę z bąbelkami.

Nie musisz się obawiać, że słodki napój podczas nasycania ucieknie z butelki, ani że wybuchnie podczas jej otwierania. Dzięki dwóm zaworom w zamknięciu butelki – jednemu do szybkiego i drugiemu do powolnego, kontrolowanego odpowietrzania – w syfonie myDRINK można bez problemów przygotowywać także napoje z zawartością cukru, który sprawia, że napoje mocniej się pienią.

Komentarze

Komentarz można dodać tylko po zalogowaniu/rejestracji.

Zarejestruj się