DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się

Domowe syropy bez chemii

Nie kupuj syropów, rób je sam!

Z 1 kg owoców (ale także warzyw) i 1 kg cukru przygotujesz 1,5 litra tradycyjnego domowego syropu. Ilość białego cukru możesz zmniejszyć lub zastąpić go cukrem trzcinowym.

Z czego zrobisz syrop?

Truskawki, porzeczki, agrest, maliny, borówki, czarny bez, żurawina, winogrona, jabłka, gruszki, wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie, śliwki, dynie czy rabarbar. Wszystkie te owoce przetestowaliśmy bezpośrednio w TESCOMIE, w naszej kuchni eksperymentalnej. Co z tego wynikło? Już nigdy nie będziemy pić kupowanych syropów! Żaden zamiennik nie dorówna aromatycznemu smakowi domowych syropów przygotowanych ze świeżych owoców.
Zestaw do przygotowywania soków z owoców i warzyw TESCOMA DELLA CASA

Proces przygotowania krok po kroku

1. Do garnka o Ø 24 cm wlej 2 l wody i umieść na nim pojemnik na sok z włożonym sitem parowym i zawieszonym wężykiem.
2. Ok. połowę rozgniecionych lub pokrojonych owoców lub warzyw (500 g) rozłóż w sicie parowym i zasyp połową cukru kryształu (500 g). Następnie dodaj drugą połowę owoców lub warzyw i posyp pozostałym cukrem.
Wskazówka: Aby smak był wyraźniejszy, dodaj do mieszanki łyżkę kwasku cytrynowego lub tartego imbiru, ewentualnie laskę cynamonu, anyż lub inną przyprawę w zależności od tego, co lubisz.
3. Zestaw przykryj pokrywką, ustaw na kuchence i włącz na najwyższą moc. Jak tylko woda w garnku się zagotuje zmniejsz moc kuchenki tak, aby tylko delikatnie bulgotała.
4. Owoce lub warzywa gotuj w sposób opisany w powyżej ok. 90 minut, co każdych ok. 25 minut ostrożnie wymieszaj. Gorąca para naruszy strukturę owoców lub warzyw znajdujących się w sicie parowym i uwolni sok, który spłynie do pojemnika.
Wskazówka: Miąższ owoców lub warzyw, który zostanie w sicie parowym po przygotowaniu soku, możesz wykorzystać do przygotowania dżemów lub jako nadzienie do drożdżówek i ciast.
5. Po zakończeniu przygotowywania soku wyłącz kuchenkę, a zestaw razem z garnkiem przenieś w miejsce, w którym wygodnie zlejesz syrop do butelek. Zdejmij wężyk z brzegu sita i wsuń go do szyjki wcześniej wysterylizowanej butelki z klipsem DELLA CASA (ewentualnie do innej odpowiedniej butelki). Przesuwając kółeczko do tyłu otwórz zamknięcie wężyka i zlej gorący syrop do butelki.
Następnie od razu zamknij butelkę i odstaw do wystygnięcia. Syrop domowy możesz przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce nawet 1 rok.

Jak domowy syrop zamienić w lemoniadę?

Wezwij na pomoc Syfon do przygotowywania napojów gazowanych myDRINK. Wlej do butelki syrop (ilość ustal w zależności od smaku) i wodę niegazowaną, zamknij zaworem do napełniania i włóż do syfonu. Przycisk do nasycania gazem naciśnij krótko (krócej niż sekundę) 6 do 10 razy pod rząd i przygotuj orzeźwiającą domową lemoniadę z bąbelkami.
Nie musisz się obawiać, że słodki napój podczas nasycania ucieknie z butelki, ani że wybuchnie podczas jej otwierania. Dzięki dwóm zaworom w zamknięciu butelki – jednemu do szybkiego i drugiemu do powolnego, kontrolowanego odpowietrzania – w syfonie myDRINK można bez problemów przygotowywać także napoje z zawartością cukru, który sprawia, że napoje mocniej się pienią.
Syfon do napojów gazowanych myDRINK