Domowe lodowe lizaki, a może lody w domowym trdelniku albo rożku? To proste!

Data publikacji 21.6.2018

Lody, sorbety, lodowe lizaki, granity i musy są nieodzownym towarzyszem lata. Przygotuj je w domu, ze śmietany dobrej jakości i świeżych owoców i razem ze swoimi dziećmi ciesz się zdrowym przysmakiem. Orzeźwienie o smaku borówkowego cheesecake albo kombinacja białej czekolady i czereśni to tegoroczne ulubione smaki TESCOMY. A które lody najbardziej zasmakują tym najmłodszym? Na przykład czekoladowa bomba z kawałkami ciasteczek i arbuzowe lodowe lizaki.

Przygotowanie domowych lodów w maszynce do lodów DELLA CASA i przy pomocy innych gadżetów od TESCOMY jest łatwe i szybkie, więc nie zwlekaj!

Pierwsze miejsca w plebiscytach na ulubione smaki lodów często zajmują czekolada i cytryna, dlatego mamy dla Ciebie 2 fantastyczne przepisy w tych właśnie smakach:

 

Czekoladowa bomba z ciasteczkami i Nutellą

Czego będziesz potrzebować

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 160 ml kakao (napoju)
  • 150 g Nutelli
  • 150 g cukru
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 150 g pokruszonych ciasteczek Oreo

 

Wszystkie składniki, oprócz ciasteczek, wymieszaj, powoli podgrzewaj w rondelku aż do rozpuszczenia i połączenia. Po wystudzeniu przelej do przygotowanej maszynki do robienia lodów. Następnie postępuj zgodnie z instrukcją przygotowania lodów, w połowie dodaj do naczynia także pokruszone na większe kawałki ciasteczka Oreo. Serwuj na przykład w domowych rożkach.

 

Lody cytrynowo – borówkowy cheesecake

Czego będziesz potrzebować

  • 120 g kremowego serka (typu Philadelphia) w temperaturze pokojowej
  • 120 g jogurtu
  • 310 g cukru
  • 500 ml śmietany
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1,5 kubka borówek
  • 60 g cukru
  • ok. 200 g ciasteczek maślanych

 

Borówki przesmaż z 60 g cukru i pozostaw do wystudzenia. Kremowy serek ubij z resztą cukru na puszystą masę, następnie dodaj śmietanę, jogurt, mleko, ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Przelej masę do maszynki do robienia lodów i przygotuj lody zgodnie z instrukcją. Weź większy pojemnik, taki który zmieści się w zamrażarce, na jego dno wyłóż lody, następnie mus borówkowy i połamane ciastka maślane, na koniec jeszcze jedną warstwę lodów, posyp pozostałymi okruchami ciastek i borówkami.

Mamy też coś dla tych, którzy chcą być perfekcjonistami w każdej dziedzinie. Sięgnij po zestaw do przygotowywania wafli na lody DELLA CASA, a zachwycisz wszystkich własnoręcznie przygotowanymi rożkami. Szczegółową instrukcję jak przygotować najbardziej chrupiący wafelek nawet w wersji bezglutenowej, która nie pozwoli Ci popełnić żadnego błędu, znajdziesz w zestawie. Tylko popatrz:

 

 

Dla tych, którzy lubią być trendy oraz dla fanów oryginalnych pomysłów mamy coś specjalnego. Lody możesz zaserwować w trdelniku, który z łatwością przygotujesz w formie na tradycyjny Trdelnik DELÍCIA. Po upieczeniu wystarczy go przekroić na pół i napełnić lodami jak łódeczkę. Możesz także pokroić o w poprzek na kilka części, położyć na talerzyku, a spełni funkcję jadalnej miseczki. Obejrzyj wideo i przekonaj się jak łatwo przygotować trdelnik:

 

 

Jeszcze łatwiej niż w zrobienie lodów w maszynce jest przygotowanie domowych lodowych lizaków za pomocą foremek na lody BAMBINI. Mamy dla Ciebie 3 przepisy ze świeżymi owocami:

Lodowe lizaki w białej czekoladzie z czereśniami i kiwi

Czego będziesz potrzebować

  • 500 g schłodzonej śmietany kremówki
  • szczypta soli
  • 120 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 80 g białej czekolady
  • ½ kubka czereśni bez pestek - świeżych lub przesmażonych
  • ½ kubka pokrojonego w kostkę kiwi
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietanę ze szczyptą soli ubij. Następnie dodaj do niej mleko skondensowane, rozpuszczoną czekoladę, ekstrakt waniliowy, przekrojone na pół czereśnie oraz kiwi. Napełnij masą foremki na lodowe lizaki i włóż do zamrażarki.

 

Arbuzowy sorbet z miętą

Czego będziesz potrzebować

  • mniejszy arbuz bez pestek
  • 100 g cukru (można nie dodawać)
  • ½ kubka wody (można nie dodawać w zależności od konsystencji arbuza)
  • garść świeżej mięty

 

Miąższ arbuza pokrój na kawałki i rozmiksuj. W razie potrzeby dodaj cukier albo wodę (jeśli arbuz jest mało soczysty). Miętę posiekaj na większe kawałki i wymieszaj z arbuzem. Napełnij masą foremki na lodowe lizaki i włóż do zamrażarki.

 

Malinowe lodowe lizaki z syropem z czarnego bzu

Czego będziesz potrzebować

  • 500 g mrożonych malin
  • garść świeżych malin
  • 125 ml wody
  • 100 ml syropu z czarnego bzu (można nie dodawać)

Komentarze

Komentarz można dodać tylko po zalogowaniu/rejestracji.

Zarejestruj się


Powiązane produkty

79,00 zł (brutto)
Promocja Video
63,20 zł (brutto)
-20 %
33,90 zł (brutto)
Promocja Video
27,10 zł (brutto)
-20 %
149,00 zł (brutto)
Promocja Video
119,20 zł (brutto)
-20 %
83,90 zł (brutto)
Promocja Video
67,10 zł (brutto)
-20 %
34,90 zł (brutto)
Promocja Video
27,90 zł (brutto)
-20 %
34,90 zł (brutto)
Promocja Video
27,90 zł (brutto)
-20 %
85,00 zł (brutto)
Promocja Video
68,00 zł (brutto)
-20 %
26,90 zł (brutto)
Promocja Video
21,50 zł (brutto)
-20 %
11,90 zł (brutto)
Promocja Video
9,50 zł (brutto)
-20 %
21,90 zł (brutto)
Promocja Video
17,50 zł (brutto)
-20 %