Jesień to pora roku, w której fani dziczyzny mogą rozsmakować się w potrawach z sarny, zająca, daniela, muflona, bażanta, jelenia, kaczki… itp. Mięso z tych zwierząt jest znane nie tylko z wyjątkowego smaku i aromatu, ale cenione także ze względu na jego niepowtarzalne właściwości.
Dziczyzna jest łatwostrawna, zawiera znacznie więcej żelaza niż inne ciemne mięso, witaminy A i B, wartościowe mikroelementy i minerały. Dodatkowo ma mało tłuszczu, a co za tym idzie, także cholesterolu. Nie jest tajemnicą, że dzikie zwierzęta, podczas swojego życia, mają dużo ruchu, dobrej jakości naturalną strawę i mało stresu, co znacząco wpływa na jakość mięsa.
Polowania na zwierzynę odbywają się wyłącznie jesienią, a dodatkowo w konkretnym okresie. W najbliższych tygodniach w menu wielu restauracji z pewnością znajdziesz specjały z dziczyzny. Jeżeli jednak chcesz przetestować swoje kulinarne umiejętności i sam zmierzyć się z tym wyjątkowym rodzajem mięsa, nie przegap okazji i przyrządź zdrowe i smaczne danie. Na początek możesz przygotować delikatną terinę. W szynkowarze zrobisz to łatwo i szybko.

PRZEPIS
- 1 kg sarniny (jeśli nie lubisz dziczyzny, możesz użyć jagnięciny)
- 1 garść drobno posiekanej mięty
- 1 opakowanie sera feta (ok. 200 g)
- 1 opakowanie żelatyny
- marchew, cebula, seler, pietruszka, sól, liść laurowy
- sól i pieprz
Mięso upiecz w całości na warzywnej podstawie i pozostaw do wystygnięcia. Ser i upieczone mięso pokrój na kawałki, wymieszaj z miętą i umieść w szynkowarze. Zredukowany sos, powstały po wypieczeniu mięsa, doprowadź do wrzenia, dodaj do niego żelatynę i mieszaj, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Następnie przygotowaną mieszanką zalej mięso i zamknij szynkowar.
Szynkowar umieść w garnku, a garnek napełnij wodą do wysokości ok. 1 cm od poziomu uchwytu termometru. Wodę podgrzej do 80 °C i gotuj 1 godzinę utrzymując tę temperaturę. Temperatura wody podczas przygotowywania terriny z sarny nie może przekroczyć 85 °C i spaść poniżej 75 °C. Optymalną temperaturę wody podczas duszenia wskazuje różowa część skali termometru. Po zakończeniu gotowania szynkowar z zawartością pozostaw w temperaturze pokojowej do wystygnięcia, a następnie umieść go w lodówce do schłodzenia.
Co jeszcze można przygotować w szynkowarze?
Komentarze
Komentarz można dodać tylko po zalogowaniu/rejestracji.
Zarejestruj się