Desery bez bitej śmietany? To nie do pomyślenia!

Data publikacji 11.3.2017

Bez niej wiele deserów przestałoby kusić wyglądem i smakiem, a odświętna kawa wiedeńska pozostałaby po prostu espresso. Lodowe pucharki wyglądałyby smutno, a torty i ciasta… aż strach pomyśleć. Bez bitej śmietany to nie to samo!

Kiedy śmietana kremówka zamienia się w gęstą i delikatną pianę, doświadczamy swego rodzaju cudu. Legenda głosi, że takie czary po raz pierwszy miały miejsce kiedy śmietanę przewoził koń, który biegnąc cwałem w zasadzie ją ubił. Pierwsze pisemne wzmianki o bitej śmietanie sięgają XVII wieku, kiedy w hołdzie królowi Ludwikowi VIX przygotował ją jego kucharz de Condé Francois Vatel. Swoją francuską nazwę „créme Chantilly” bita śmietana zawdzięcza temu, że została wtedy podana na zamku Chantilly.

Jaki jest najlepszy sposób na jej przygotowanie?

Do przygotowania bitej śmietany potrzebujesz mocno schłodzonej śmietany o zawartości tłuszczu minimalnie 30%. Możesz ją ubić za pomocą ręcznego lub elektrycznego miksera, lub wybrać najwygodniejszy sposób czyli przygotować przy pomocy syfonu do bitej śmietany.

Do czego pasuje bita śmietana?

Jeśli zdołasz oprzeć się potrzebie skosztowania świeżej bitej śmietany bezpośrednio z syfonu (czego potrafią dokonać jedynie nieliczni osobnicy o wyjątkowo silnej woli), wykorzystaj jej wyjątkowy smak oraz wygląd i udekoruj nią desery. Wypróbuj sprawdzone przepisy na desery prosto z kuchni Tescomy.

files/POLSKA/Bita smietana/vafle_ss.jpg

Domowe gofry z bitą śmietaną

Puszyste gofry są przekąską idealną do zaserwowania dzieciom, które zawsze mają ochotę, aby coś spałaszować, lub niespodziewanym gościom. Dlaczego? Dlatego, że są gotowe w mgnieniu oka, a składniki potrzebne do ich przygotowania zazwyczaj masz w domu pod ręką. Dodatkowo przekładane owocami i bitą śmietaną wyglądają doskonale i jeszcze lepiej smakują! Odpowiedniego kształtu nada im silikonowa forma z ulubionej „domowej” linii DELLA CASA, do której dodatkowo wypieki nie przywierają – sukces gwarantowany.

 

Czego będziesz potrzebować

  • 175 g mąki pszennej
  • 70 g drobnego cukru
  • 100 ml letniego mleka
  • 100 ml oleju
  • 2 małe jajka
  • ½ opakowania proszku do pieczenia
  • ½ opakowania cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • bita śmietana

Przygotowanie

  1. Jajka z cukrem ubij na pianę, po ok. 2 minutach, wciąż ubijając, dodaj olej.
  2. Dodaj pozostałe składniki i ubij na gładką masę, na samym końcu wmieszaj mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Przelej ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy, do takiego poziomu, aby wypustki na dnie formy były wciąż widoczne kiedy będzie napełniona.
  4. Piecz gofry ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.

 

files/POLSKA/Bita smietana/50_livance_ss.png

Domowe racuchy z bitą śmietaną

Na podwieczorek, na kolację lub jako deser – puszyste racuchy to zawsze dobry wybór. Aby przygotować ciasto drożdżowe, potrzebujesz w prawdzie trochę więcej czasu, ale opłaca się go poświęcić dla puszystego smakołyku na finał. Do smażenia racuchów idealnie sprawdzą się patelnie z 4 wgłębieniami, zatroszczą się o nieskazitelny kształt placuszków i o ich równomierne wysmażenie. Kiedy wybierasz patelnię z 4 wgłębieniami pamiętaj, aby dobrać odpowiednią w zależności od typu swojej kuchenki. Jeżeli posiadasz płytę indukcyjną, upewnij się, że Twoja patelnia ma odpowiednie dno!

 

Czego będziesz potrzebować

  • 700 ml letniego mleka
  • 400 g mąki
  • 2 jajka
  • 20 g drożdży
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • owoce, cynamon, konfitury, krem z orzechów laskowych itp.
  • bita śmietana

 

Przygotowanie

  1. Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i odrobiny letniego mleka przygotuj zaczyn.
  2. Mąkę przesiej i dodaj do niej wyrośnięty zaczyn, dwa jajka, resztę letniego mleka i cukru oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj na rzadkie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 – 30 minut, do momentu aż podwoi swoją objętość.
  3. Rozgrzej patelnię, a jej 4 wgłębienia wysmaruj delikatnie olejem, doskonale sprawdzi się np. olej kokosowy. Następnie smaż racuchy z obu stron, aż się zarumienią.
  4. Podawaj z dodatkiem sezonowych owoców, konfiturą, cukrem cynamonowym i… BITĄ ŚMIETANĄ!

Komentarze

Komentarz można dodać tylko po zalogowaniu/rejestracji.

Zarejestruj się


Powiązane produkty

119,00 zł (brutto)
Promocja
89,00 zł (brutto)
-25 %
85,00 zł (brutto)
Promocja Video
66,00 zł (brutto)
-22 %
219,00 zł (brutto)
Promocja Video
169,00 zł (brutto)
-22 %
Video
41,90 zł (brutto)
Video
41,90 zł (brutto)
259,00 zł (brutto)
Promocja Video
199,00 zł (brutto)
-23 %
289,00 zł (brutto)
Promocja Video
219,00 zł (brutto)
-24 %