Domowe gofry z bitą śmietaną
Puszyste gofry są przekąską idealną do zaserwowania dzieciom, które zawsze mają ochotę, aby coś spałaszować, lub niespodziewanym gościom. Dlaczego? Dlatego, że są gotowe w mgnieniu oka, a składniki potrzebne do ich przygotowania zazwyczaj masz w domu pod ręką. Dodatkowo przekładane owocami i bitą śmietaną wyglądają doskonale i jeszcze lepiej smakują! Odpowiedniego kształtu nada im silikonowa forma z ulubionej „domowej” linii DELLA CASA, do której dodatkowo wypieki nie przywierają – sukces gwarantowany.
Czego będziesz potrzebować
- 175 g mąki pszennej
- 70 g drobnego cukru
- 100 ml letniego mleka
- 100 ml oleju
- 2 małe jajka
- ½ opakowania proszku do pieczenia
- ½ opakowania cukru waniliowego
- szczypta soli
- bita śmietana
Przygotowanie
- Jajka z cukrem ubij na pianę, po ok. 2 minutach, wciąż ubijając, dodaj olej.
- Dodaj pozostałe składniki i ubij na gładką masę, na samym końcu wmieszaj mąkę i proszek do pieczenia.
- Przelej ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy, do takiego poziomu, aby wypustki na dnie formy były wciąż widoczne kiedy będzie napełniona.
- Piecz gofry ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.
Komentarze
Komentarz można dodać tylko po zalogowaniu/rejestracji.
Zarejestruj się