Czy znasz wszystkie plusy pasteryzowania produktów?

Data publikacji 9.5.2017

Duża ilość domowych przetworów na półkach w spiżarni to idealne rozwiązanie w sytuacjach, kiedy nie chce Ci się lub nie masz czasu iść do sklepu. Ponieważ pasteryzować można dosłownie wszystko – owoce, warzywa, marmolady, sosy, mięso, grzyby – Twoje zapasy sprawdzą się nie zależnie od tego czy masz ochotę na coś na słodko czy na słono. W klasycznych słoikach na przetwory z uszczelką z naturalnego kauczuku potrawy zachowają swoją świeżość na czas od 3 do nawet 6 lat!

Jeśli już zdecydujesz się przygotować przetwory z pierwszych letnich zbiorów lub zagotować na przykład gulasz, zrób to z nowym zestawem do pasteryzacji od TESCOMY i przekonaj się, że to bułka z masłem! Garnek do pasteryzacji już nie musi zajmować całej szafki. Może być praktyczny, a co więcej łatwy w przechowywaniu. Pomysłowy zestaw do pasteryzacji DELLA CASA można umieścić na każdym garnku o średnicy 24 cm. Szklaną pokrywkę wyposażyliśmy w dokładny termometr ułatwiający kontrolowanie temperatury podczas pasteryzowania, podkładka do gotowania na parze uchroni słoiki przed wysoką temperaturą dna garnka. Uniwersalna nakładka jest przydatna podczas pasteryzacji potraw w wysokich słoikach oraz słoikach ustawianych na sobie warstwami.

 

Dlaczego lepiej pasteryzować niż zamrażać?

Oszczędzisz miejsce w zamrażarce. Raz na zawsze możesz rozwiązać problem z przepełnionymi szufladami, których nie da się zamknąć bez użycia siły. Przetwory możesz przechowywać w każdym miejscu, wystarczy że będzie zaciemnione i suche.

Zamrożone produkty trzeba wykorzystać maksymalnie już po kilku miesiącach. Tłuste mięso i wędliny zaleca się mrozić maksymalnie dwa miesiące. Po dłuższym czasie tłuszcz szarzeje i nasiąka nieprzyjemnym zapachem i posmakiem zamrażarki. Ryby zamrożone na dłużej niż 3 miesiące tracą swój smak oraz zwartą strukturę mięsa. Owoce i grzyby w prawdzie przetrwają w zamrażarce około 12 miesięcy, ale im dłużej będziesz je w niej przechowywać, tym bardziej wysuszysz ich miąższ i na własne życzenie pozbawisz się ich soku i smaku. Musimy wspomnieć jeszcze o tym, że podane powyżej czasy obowiązują jedynie jeśli produkty są przechowywane w całkowicie szczelnych pojemnikach. Nawet w ujemnych temperaturach dochodzi do odparowywania wody, więc nieszczelne opakowanie może spowodować szybkie wysychanie żywności. Dla porównania prawidłowo zagotowane potrawy będą odpowiednie do spożycia po upłynięciu od 3 do nawet 6 lat! Oczywiście pod warunkiem, że posiadasz te najlepsze słoiki.

Przetwory możesz jeść od razu. Ewentualnie mogą wymagać podgrzania. Mrożone produkty musisz najpierw rozmrozić, potem ugotować, usmażyć czy upiec, aby ostatecznie móc je zjeść.

Łatwy transport. Obojętnie dokąd pojedziesz, przetworom to nie zaszkodzi. Przewożenie jakichkolwiek zamrożonych produktów jest zawsze problemowe.

Przetwory sprawdzą się jako prezent, ale także upominek w ramach podziękowania. Wyroby Home-made w ostatnim czasie zyskały miano produktów luksusowych. Są coraz bardziej lubiane i cenione. Pomyśl czy wyobrażasz sobie jakiś jarmark bez stoisk z domowymi przetworami? Przypomnij sobie jeszcze ceny widniejące na zawieszonych na ich etykietkach. Krótko mówiąc są produktem, który ucieszy każdego kto lubi jeść, czyli po prostu każdego!

Wrzucić owoce do zamrażarki potrafi każdy! W przeciwieństwie do przygotowywania przetworów, które jako jedna z dyscyplin kulinarnych naprawdę Ci się spodoba. Nowoczesne przetwory już od dawna nie są po prostu przygotowaniem octowej czy słodzonej zalewy. Owoce pasteryzuje się teraz nawet na słono, a powidła przygotowuje na przykład z cebuli.

Komentarze

Komentarz można dodać tylko po zalogowaniu/rejestracji.

Zarejestruj się