Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.
Lato to wspaniały czas nie tylko na podróżowanie i poznawanie nowych miejsc, ale także próbowanie nowych potraw. Udaj się z nami w podróż do dalekich zakątków świata i odkryj nowe smaki. Specjalnie dla Ciebie wybraliśmy tradycyjne dania z Hiszpanii, Francji, Tajlandii, Włoch i Słowacji, które możesz przygotować w domu.
Piekarnik rozgrzej do 150 °C. Śmietanę przelej do rondelka, laskę wanilii przekrój ostrym nożem, następnie wyjmij z niej ziarenka i dodaj je do śmietany. Skórkę laski waniliowej pokrój cienko i także dodaj do śmietany. Składniki doprowadź do wrzenia a następnie zmniejszając moc kuchenki gotuj jeszcze na małym ogniu ok. 5 minut. W międzyczasie, w misce, wymieszaj żółtka z cukrem i zbierz zbyteczną pianę. Do jajek zmieszanych z cukrem wlewaj, stale mieszając, gorącą śmietanę z wanilią. Następnie całość przelej do kokilek, do ok. 2/3 ich wysokości. Kokilki umieść w głębokiej formie do pieczenia, napełnionej wodą do wysokości ich zawartości. Piecz 40-45 minut, do momentu uzyskania konsystencji budyniu. Pozostaw do wystygnięcia. Przed podaniem posyp łyżką cukru, który skarmelizujesz za pomocą pistoletu do flambowania.
W woku lub na patelni rozgrzej olej, następnie usmaż czosnek na złoty kolor. Dodaj roztrzepane jajko, smaż zaledwie kilka sekund, szybko mieszając. Następnie dodaj ugotowany makaron, wszystko dokładnie wymieszaj i stopniowo dodawaj sok z cytryny, sos rybny, połowę orzeszków ziemnych, połowę suszonych krewetek (jeżeli używasz świeżych- dodaj wszystkie), chili, łyżkę kiełków fasoli i zieloną cebulkę. Smaż do momentu aż makaron będzie miękki. Przenieś na talerz – ozdób resztą orzeszków ziemnych, suszonymi krewetkami, kiełkami fasoli i listkami świeżej kolendry.
Do przygotowania makaronu:
Do przygotowania pesto: