3 najdziwniejsze smaki lodów, jakie kiedykolwiek jadłeś

Data publikacji 2.6.2021

Lato zbliża się wielkimi krokami, a w lodziarniach mają pełne ręce roboty. Większość stoisk sprzedaje te same lody. Truskawkowe, czekoladowe czy waniliowe już Ci się przejadły? Spójrz na przepisy na 3 najdziwniejsze smaki lodów, których nie miałeś jeszcze szansy spróbować. Wyciągną cię z lodowego letargu! Możesz je w łatwy sposób przygotować w domu w Maszynce do robienia lodów DELLA CASA.

 

Lody czarne

Osiągniecie czarnego koloru lodów to nie lada wyzwanie. Czystą czerń można uzyskać tylko za pomocą sztucznych barwników, ale w naturalny sposób można uzyskać chociaż ciemnoszary kolor. Znamy dwie możliwości – jedna to czarny węgiel z apteki, drugi to czarny sezam.  Czarny sezam jest bardzo zdrowy, zawiera dużo żelaza, dlatego przygotowaliśmy przepis właśnie z jego dodatkiem.

  • 50 g czarnego sezamu
  • 80 g miodu
  • szczypta soli
  • 400 ml  śmietany kremówki
  • 100 ml pełnotłustego mleka

 

Czarny sezam umieszczamy w mikserze i miksujemy na gładko. W trakcie miksowania zbieramy  przyklejoną masę ze ścian, tak aby całość była odpowiednio zmiksowana. Uzyskana konsystencja ma być gładka, ponieważ sezam uwalnia olej.  Następnie mieszamy pastę sezamową z pozostałymi składnikami i schładzamy w lodówce przez noc lub 30 minut w zamrażarce. Następnie masę należy stopniowo dodawać do schłodzonej Maszynki do robienia lodów DELLA CASA i mieszać aż do momentu, w którym mieszanka będzie scalona. Podawać posypane ziarenkami czarnego sezamu.

 

 

Lody Matcha

  • 100 ml pełnotłustego mleka
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki stołowe (18 g) proszku Matcha – japońska mielona herbata, nie można użyć innego typu
  • 60 g drobnego cukru
  • szczypta soli

 

Naczynie do mrożenia z Maszynki do lodów DELLA CASA umieść w zamrażarce na minimum 18 godzin. W mniejszym garnku wymieszaj, mleko, śmietanę, cukier i sól. Składniki podgrzej i dodaj herbatę Matcha. Podgrzewaj ciągle mieszając, aż mieszanina zacznie się pienić i będzie bardzo gorąca, ale nie może się gotować. Zdejmij garnek z kuchenki i wlej „przyszłe” lody do miski umieszczonej w kostkach lodu. Schłodzoną mieszankę przykryj pokrywką lub folią i wstaw do lodówki na 2-3 godziny lub do zamrażarki na 30 minut. Schłodzoną mieszankę przelej do Maszynki do robienia lodów DELLA CASA. Postępuj według instrukcji użytkowania maszynki, po około 15 -20 minutach lody będą gotowe do podawania.

 

 

Lody piwne

  • 2 żółtka
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • 200 ml ciemnego piwa (typ stout)
  • 1 łyżka melasy

 

W garnku, podgrzej połowę śmietany z cukrem. W międzyczasie ubij żółtka, a w drugim garnku rozpuść łyżkę melasy z resztą śmietanki. Powoli dodaj gorące mleko do żółtek i ponownie wymieszaj aż mieszanka zgęstnieje. Do scalonej mieszanki dodaj zimną śmietanę z melasą, dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Ciemne piwo warz do jednej trzeciej jego objętości i po schłodzeniu zmieszaj z kremową masą. Na koniec lodową mieszankę schłodź i przed podaniem wymieszaj w Maszynce do robienia lodów DELLA CASA.

Komentarze

Komentarz można dodać tylko po zalogowaniu/rejestracji.

Zarejestruj się